Thuis een zwembad bouwen: wat moet je weten?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Wat je moet weten voor je thuis een zwembad laat bouwen

Onze zomers worden steeds warmer, en met de crisis kiezen veel mensen er dan ook voor om te investeren in een zwembad in plaats van op vakantie te vertrekken. Een zwembad tovert je woning meteen om in een heus resort, en je zal er uren plezier aan beleven met familie en vrienden. Bovendien geeft het je woning meer waarde. Maar wat moet je eigenlijk weten en waar moet je rekening mee houden alvorens je je tuin begint af te graven om een zwembad te plaatsen? 

Villa met zwembad

Is je tuin het geschikte terrein voor een zwembad?

Niet elke tuin is geschikt terrein om een zwembad te plaatsen. Check dus even de volgende punten voor je verder gaat:

  • De stabiliteit van de grond: een zwembad gevuld met water, dat is heel wat gewicht. In sommige gevallen is de grond niet stevig genoeg om dit gewicht te dragen. Als je niet zeker bent van de stabiliteit van je grond, vraag dan advies aan een expert.
  • Bereikbaarheid van je tuin: je wil je zwembad natuurlijk niet met de schob en de kruiwagen uitgraven. Bekijk dus even of je tuin bereikbaar is voor graafmachines.
  • De plaats die je ter beschikking hebt: een zwembad neemt veel plaats in beslag in je tuin. Je moet niet alleen rekening houden met de plaats die het zwembad zelf in beslag neemt, je moet ook de leidingen, een pomp en eventueel een verwarming kwijt kunnen. Een tuinhuisje waar je je pomp en verwarming kwijt kan is dus wel zo handig. Heb je meer dan voldoende plaats? Voorzie dan ook meteen een douche en een zwembadoverdekking!

Het materiaal van je zwembad

Van een eenvoudig opblaasbaar zwembad in plastic tot een op maat gemaakt zwembad in gegoten beton: zwembaden bestaan er in tal van materialen, en veelal is het het beschikbare budget die de keuze van het materiaal bepaalt:

  • Monobloc Polyester: het belangrijkste voordeel van polyester is dat het gemakkelijk en snel geïnstalleerd kan worden. Een polyester zwembad bestaat uit één stuk prefab bad. Het nadeel aan dit materiaal is dat het minder flexibel is, je kan slechts kiezen tussen de verschillende modellen en groottes die voorhanden zijn.
  • Beton: een zwembad in beton is een zeer duurzaam zwembad, dat volledig op maat gegoten kan worden. Helaas is dit wel een pak duurder dan andere materialen.
  • Hout: hout is vooral een heel warm materiaal. Bovendien kan een houten zwembad ook een ronde of een ovale vorm hebben, in tegenstelling tot een betonnen of polyester zwembad.
  • Zwemvijver: wil je een ecologisch verantwoord en duurzaam zwembad? Ga dan voor een zwemvijver! De planten in de vijver filteren het zwemwater, zodat je geen pomp of reinigingsproducten meer nodig hebt.

Het onderhoud van je zwembad

Men vergeet vaak dat een zwembad ook heel wat onderhoud vraagt. Het water moet in de zomer dagelijks gefilterd worden, en je moet regelmatig chloor en andere onderhoudsproducten toevoegen om het water proper te houden. Daarnaast heb je ook een overdekking nodig om je zwembad proper te houden als je het niet gebruikt. Alles samen kost dit ook een behoorlijke duit, die je best meeneemt in de berekening van de kostprijs van je zwembad.

Dit artikel delen

Suggesties voor u