Tips voor inbraakpreventie tijdens de vakantie

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Het is vakantie en dat betekent dat het voor veel mensen tijd is om even weg van huis te genieten van welverdiende rust en ontspanning. Leegstaande huizen zijn tijdens de vakantieperiode helaas een gemakkelijke prooi voor dieven: ze kunnen ongestoord hun gang gaan en hoeven niet bang te zijn dat iemand hen zal betrappen. Daarom hebben we enkele tips voor inbraakbeveiliging op een rijtje gezet, zodat u uw huis beter kan beveiligen tegen inbrekers en ander gespuis! 

inbreken

Politie Keurmerk Veilig Wonen

Vooraleer u op vakantie vertrekt, kan u een keuring laten uitvoeren door een PKVW inspecteur (Politie Keurmerk Veilig Wonen). Deze inspecteur controleert uw woning op inbraakbeveiliging en geeft tips om uw huis beter te beveiligen. Onderzoek wees uit dat een PKVW woning 90% minder risico loopt op inbraken. Bovendien geven sommige verzekeraars korting op uw inboedelverzekering.

Beveiligde deuren en ramen

Gesloten ramen en deuren zijn van groot belang voor een goede inbraakbeveiliging. Een sluwe dief kan ook door het kleinste zolderraampje naar binnen geraken en weet zich door de kleinste opening te wurmen.

Beveilig de ramen en deuren van uw woning met sloten met veiligheidsniveau 2 of 3. Dieven hebben het immers veel moeilijker om zulke sloten te forceren, waardoor ze hun inbraakpoging sneller zullen staken.

Zorg er ten slotte voor dat de deur goed gemonteerd is. Kies voor deuren met geĂŻntegreerde dievenklauwen, waardoor de deur niet meer aan de scharnierzijde geopend kan worden wanneer de scharnierpennen door de inbreker vernield werden.

Zichtbare alarminstallatie

Een zichtbare alarminstallatie is een goede manier om inbrekers af te schrikken. Een alarmsysteem houdt inbrekers bovendien niet alleen buiten, het zorgt er ook voor dat hun actie niet onopgemerkt voorbij gaat en er ingegrepen kan worden.

Buitenverlichting

Een goede buitenverlichting bij alle deuren die vanaf de openbare weg zichtbaar en bereikbaar zijn, houdt inbrekers op afstand en helpt uw huis te beveiligen. Buitenlampen die automatisch oplichten als de avond valt, zijn ideaal ter inbraakbeveiliging. Om het effect van schrikverlichting te creĂ«ren, kan u ook voor buitenlampen met infrarood bewegingsmelder kiezen.  

Inbraakweetjes

  • Inbrekers gaan vooral overdag te werk tussen 6.00u en 18.00u.
  • De meeste inbraken worden gepleegd tijdens vakanties en wintermaanden
  • Ook via de bovenverdieping kunnen inbrekers uw huis binnen geraken
  • Lukt het inbrekers niet om binnen de drie minuten in uw huis binnen te dringen? Dan geven ze hun inbraakpoging meestal op.

Goede gewoontes ter inbraakbeveiliging

  • Leg reservesleutels niet in het zicht of verberg ze niet op voor de hand liggende plaatsen, zoals onder een bloempot of deurmat.
  • Laat geen papiertje achter waarop geschreven staat dat u afwezig bent.
  • Zorg ervoor dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Laat vrienden of familie uw brievenbus legen, het gras maaien, de gordijnen te sluiten, enz…
  • Verwijder ladders, containers, en andere dingen die inbrekers mogelijks gebruiken om op te klimmen.
  • Plaats geen waardevolle voorwerpen voor het raam en maak van uw venster geen etalage
  • Spreek geen boodschap in op uw voicemail of antwoordapparaat met de mededeling dat u op vakantie bent. Schakel uw telefoon liefst door naar vrienden of familie.
Dit artikel delen

Suggesties voor u