Toekomst voor luxevastgoed blijft rooskleurig

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
2 maart 2021

Hoewel veel aandacht gaat naar de almaar stijgende vastgoedprijzen en de hoge kostprijs van wonen, stelt de vastgoedsector tevreden vast dat ook het segment van het luxevastgoed erg goed blijft draaien. Diverse factoren wijzen er ook op dat daar niet dadelijk verandering in zal komen. Luxevastgoed blijft een groeisegment.

luxe huis

Duurder

De afschaffing van de woonbonus en de strengere isolatienormen die vanaf 2021 van kracht zullen zijn, zorgen ervoor dat zowel het kopen van een bestaande woning als van het bouwen van een nieuwe woning er de facto niet goedkoper op worden. Over de afschaffing van de woonbonus en de effecten die de maatregel uiteindelijk zal hebben op de woningprijzen is al veel inkt gevloeid. Maar duidelijk zicht op de impact van de maatregel zullen we pas krijgen als hij effectief van kracht is geworden. Anderzijds moeten diegenen die plannen hebben om een nieuwbouw neer te zetten volgens de Bouwunie rekening houden met een budget dat 5 à 10% hoger ligt dan nu.

Dat is het gevolg van de strengere isolatienorm die vanaf 2021 zal gelden. Bouwunie benadrukte de jongste weken dat nieuwbouwwoningen per definitie de meest energiezuinige op de markt zijn en dat het dus maatschappelijk én ecologisch geen goede zet is om ze voor modale gezinnen almaar onbetaalbaarder te maken. Daarom liet de Bouwunie in een reactie ook weten dat ze tevreden is dat Vlaams minister-president Jan Jambon wil dat de volgende federale regering het btw-percentage op nieuwbouw verlaagt van 21 procent naar 6 procent. De beroepsvereniging is hiervoor al jaren vragende partij en hoopt dat de nieuwe federale regering hier ook effectief werk van maakt. Daarenboven kan het veralgemenen van het verlaagd btw-tarief voor nieuwbouw volgens de Bouwunie ook als enige en waardige compensatie gelden voor de afschaffing van de woonbonus. 

Steeds meer vermogenden

Dat zoveel aandacht gaat naar de berichten en discussies over de woonbonus en de eventuele invoering van een lagere btw op nieuwbouw, mag niet doen vergeten dat die onderwerpen nauwelijks de koude kleren raken van een steeds grotere groep van welstellende en vermogende mensen in dit land. En dat is precies de reden waarom het marktsegment van het luxevastgoed nog altijd volop de wind in de zeilen heeft.

Dat er almaar meer mensen zijn die zich geen nieuwe woning meer kunnen veroorloven zonder de steun van hun ouders zal ongetwijfeld kloppen, maar tegelijk is dus ook de groep van diegenen die er warmpjes bij zitten en die niet op een cent meer of minder moeten kijken de jongste jaren fors gegroeid. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat heel veel bedrijfsleiders van KMO’s die tot de generatie van de babyboomers behoren geen opvolgers vonden voor hun zaak en die voor een goede prijs hebben verkocht. Voorts hebben nogal wat mensen de jongste tien jaar een pak geld verdiend met hun aandelenbeleggingen, want de beurzen boekten sinds de financiële crisis van 2008 gestaag vooruitgang.

En diverse ondernemers hebben geprofiteerd van het feit dat rente zo laag stond om risicovolle investeringen te kunnen doen die hen flink wat financiële middelen hebben opgeleverd.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal verkopen in het luxesegment in een gemeente als Knokke toeneemt en dat het subsegment van de 10% allerduurste transacties volgens de cijfers van de FOD Economie er bijna dubbel zo hard in prijs steeg als de rest van de markt. Vandaar dat ontwikkelaars op topliggingen minder maar grotere en dus veel duurdere panden ontwikkelen,  gericht op de toegenomen vraag uit de absolute toplaag van de markt.

Vermogende Belg kiest steeds vaker voor luxevastgoed

De vermogende Belg steekt zijn spaarcenten immers steeds meer in luxevastgoed. Vorig jaar werden 691 huizen en 214 appartementen verkocht voor minstens één miljoen euro, een record. Cijfers van Stabel, het Belgische bureau voor statistiek, geven aan dat zowel voor huizen als voor appartementen sprake is van historische transactierecords. In vergelijking met 2010 werden vorig jaar 58 procent meer huizen en 91 procent meer appartementen verkocht in de prijsklasse van 1 miljoen euro en meer. Bovendien slaan die cijfers enkel op de verkoop van bestaand vastgoed.

Er zijn ook nieuwbouwprojecten van huizen en appartementen die meer dan 1 miljoen euro kosten en dergelijke panden wordt ook vaak gekocht door vennootschappen en in dat geval komen ze niet in de statistieken terecht. Met andere woorden: de cijfers van Statbel zijn nog een onderschatting, maar ze geven wel een duidelijke trend aan. Uit die cijfers blijkt trouwens ook dat Knokke de gemeente is waar luxevastgoed het meest floreert. Met name de villamarkt doet het uitzonderlijk goed in de gemeente van burgemeester Lippens.  Het aantal transacties is er sinds 2010 gestaag gestegen met 69 procent, de prijzen met 22 procent. De opwaartse prijsdruk is groot. Voor een nieuwbouwvilla in het hartje van Knokke-Zoute wordt snel 5 miljoen euro neergeteld.

Luxevastgoed : een opportuniteit in tijden van crisis

Volgens een recente studie van het Franse Lux-Résidences, een van de beste high-end vastgoedadvertentiesites, heeft  prestigieus vastgoed een belangrijke plaats in de Franse economie, vooral in tijden van crisis. Er is geen reden om te denken dat het in ons land anders zou zijn en de reacties van makelaars die gespecialiseerd zijn in luxevastgoed bevestigen dat: het gaat om een groeisegment in de vastgoedmarkt.

Uit dezelfde studie van Lux-Résidences blijkt trouwens dat de kopers van prestigieus vastgoed in Frankrijk steeds jonger worden. Meer dan 70% van de kopers situeert zich in de leeftijdscategorie die tussen de 35 en 64 jaar oud is, en 17% heeft tussen de leeftijd van 35 en 49 jaar voldoende vermogen vergaard om een zeer luxueus en duur pand te kunnen kopen. Ook dat is een gevolg van veranderende tijden: want er zijn met name als gevolg van de doorbraak van technologie en internet steeds meer jonge miljonairs. 

Jonge kopers van luxevastgoed en jonge makelaars

Ook in eigen land kunnen jonge vermogenden trouwens steeds vaker met leeftijdsgenoten spreken. Voor het eerst heeft de jonge generatie in de Belgische vastgoedsector immers de handen officieel in elkaar geslagen door een eigen vereniging op te richten. Het gaat om het Gentse Young UPSI-BVS, of kortweg Y-U-B. “De nood om een eigen community te vormen is groter dan ooit”, zo luidt het. “De interesse van jongeren tussen 25 en 35 jaar in de sector stijgt namelijk jaar na jaar. Opzet is enerzijds om de Y-U-B generatie een volwaardige stem te geven in het nationale vastgoed-debat en hen anderzijds een netwerkplatform aan te bieden.”

“We zien in de vastgoedsector steeds meer interesse van jonge professionals. Het is aan ons als sectorfederatie om die jongeren samen te brengen. Zo krijgen ze een stem in het nationale vastgoed-debat. Bovendien is het een ideale manier om aan networking te doen en best practices met elkaar te delen. De eerste jaren zijn immers niet altijd gemakkelijk voor starters, zeker niet als het gaat over het opbouwen van een sterk professioneel netwerk”, verklaarde Olivier Carrette, Gedelegeerd Bestuurder van de beroepsvereniging UPSI-BVS, aan het nieuwsplatform Made in Oost-Vlaanderen.  In het complexe ecosysteem van de vastgoedmarkt blijft het segment van het luxevastgoed, dat volgens experts zal blijven groeien, in ieder geval een aparte plaats innemen en het is een goede zaak dat jonge makelaars over alle aspecten ervan ideeën en ervaringen kunnen uitwisselen via een eigen vereniging. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u