Toyo Ito wint Nobelprijs voor Architectuur

Geschreven door Logic-Immo.be
2 maart 2021

Japanse architect ontvangt Pritzker architectuurprijs 2013

De Japanse architect, Toyo Ito, won gisteren de Pritzker architectuurprijs 2013, de hoogste onderscheiding voor architecten. De prijs wordt al sinds 1979 uitgereikt en geldt als de Nobelprijs voor Architectuur. Toyo Ito is reeds de zesde Japanner die de onderscheiding ontvangt. Op 29 mei zal hij zijn prijs tijdens de uitreiking in Bosten kunnen ophalen, zo maakte de Pritzker stichting zondag in Los Angeles bekend. 

plus hautes tours du monde

Wie is Toyo Ito?

Toyo Ito werd in 1941 geboren in Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea. Op zeer jonge leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar Japan, waar hij opgroeide en sindsdien woont en werkt. In 1965 studeerde hij af aan de Universiteit van Tokio en werkte daarna bij architect Kiyonori Kikutake. Sinds 1979 heeft hij samen met andere architecten een eigen architectenbureau, namelijk ‘Toyo Ito & Associates, Architects’.

Werken van Toyo Ito

In België kennen we Toyo Ito vooral van zijn ‘paviljoen’ op de Burg in Brugge dat hij in 2002 ontwierp. Bij onze noorderburen ontwierp de Japanse architect de bekende Ito-toren in de Zuidas te Amsterdam.

Ito zelf beschouwt de transparante mediatheek die hij in 2001 in de Japanse universiteitsstad Miyagi bouwde als zijn belangrijkste werk. Dit gebouw overleefde met glans de zware aardbeving van 2011. Hij ontwierp tevens het stadion voor de World Games 2009 in Taiwan. Andere bekende gebouwen van de architect zijn de ‘Toren van de Winden’ in Yokohama en ‘Serpentine Gallery Pavillion’ in Londen. Ook de Witte O, een wenteltrapvormig zomerhuis in Chili, kreeg veel lof.

De jury over Toyo Ito

Volgens de jury van de Pritzkerprijs heeft de architectuur van Toyo Ito de kwaliteit van de openbare privéruimte verbeterd en kon hij met zijn werk vele anderen inspireren. Volgens de Jury zijn de gebouwen van Ito “tijdloze ontwerpen met een spirituele dimensie, die licht en vrede uitstralen”. Zijn gebouwen zijn complex, maar hebben wel een kalme uitstraling, waardoor de gebruikers en bewoners er vrijelijk hun leven en werk kunnen leiden.

Toyo Ito zelf blijft erg bescheiden. Naar eigen zeggen is hij zich pijnlijk bewust van zijn eigen ontoereikendheid. Hij is nooit tevreden met het resultaat, maar krijgt daardoor wel energie voor nieuwe projecten.

Dit artikel delen

Suggesties voor u


Artikelen over hetzelfde onderwerp