Ugly Belgian Houses

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
2 maart 2021

Lelijk of uniek en origineel?

Toen Hannes Coudenys in 2011 een foto online plaatste van een architecturaal misbaksel – een lelijk huis ergens in BelgiĂ« – maakte dat heel wat reacties los. En zo begon de blog Ugly Belgian Houses, waarop Hannes foto’s van ons lands lelijkste huizen verzamelt, vergezeld van gevatte citaten. Intussen werden die foto’s en quotes verzameld in een boek, dat in 2015 uitkwam.

ugly belgian houses

Lelijke huizen

De huizen in ‘Ugly Belgian Houses’ zijn allen op z’n minst opmerkelijk te noemen. Sommige zijn het product van de Belgische stedenbouwkundige situatie, met z’n kleine perceeltjes en totale gebrek aan stijlvoorschriften, terwijl andere voortvloeien uit een absurd ideetje van de architect of huiseigenaar: ‘wat als we daar nu eens een raam maakten?’ Volgens Hannes Coudenys documenteren zijn foto’s het typisch Belgische straatbeeld, met een enorme mikmak aan stijlen. Als je de foto’s in serie bekijkt, word je overvallen door een gevoel van surrealisme.

‘Ugly Belgian Houses’, het boek

Niemand minder dan Filip Canfyn, een van de grootste namen in de Belgische architectuurkritiek, recenseerde het boek met foto’s, citaten en teksten van en over de lelijke huizen. De verwachtingen, schrijft hij, waren hooggespannen, omdat er eerder al goeie literatuur is verschenen over de unieke stedenbouwkundige situatie in dit dichtbebouwde land, zoals ‘Belgian solutions’ van David Helbich, ‘Neighbours’ van Herman van den Boom en ‘Kleine Vlaamse mythologieĂ«n’ van Jan Baetens, Karel Vanhaesebrouck en Brecht Van Maele.

Canfyn: “Mijn verwachtingen waren hooggespannen toen ik ‘Ugly Belgian Houses’ openklapte en begon te lezen. Ja, lezen, en dat valt al tegen. Te veel uitleg, te veel verantwoording, te veel borstklopperij, in het Nederlands Ă©n in het Engels. Dat is niet cool maar pedant en de teneur klinkt ook al iets te los uit de pols. Zo wordt een boek snel een lolbroek onder het motto ‘don’t try this at home’, exotiek onder de vorm van aapjeskijkerij, vermeend lachen met zichzelf om gemakkelijker te scoren in het buitenland.”

Op zoek naar een (mooie) unieke woning?

Dat het straatbeeld in BelgiĂ« niet zo eenvormig is als dat van Nederland of Zuid-Frankrijk, behoeft geen betoog. Maar niet alle woningen zijn lelijk, natuurlijk! Voor wie graag een unieke woning heeft – en helemaal vrij wil zijn om zijn huis zelf vorm te geven – is BelgiĂ« het paradijs. Droom je ook van je eigen originele huis? Ga dan op zoek naar een uniek huis of een bouwgrond waarop je je droomhuis kunt realiseren.

Dit artikel delen

Suggesties voor u