Uw ecologische vijver in 5 stappen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Handleiding voor een ecologische vijver in je tuin

Meer en meer mensen kiezen voor een vijver in hun tuin. Niet onlogisch: een vijver is mooi, rustgevend en kan zowel in stadstuintjes als op het platteland. Bovendien trekt het vogels, libellen, salamanders en vele andere dieren aan. De biodiversiteit die een vijver met zich meebrengt, maakt het al een ecologische voltreffer op zich. Toch zijn er wat aandachtspunten. We zetten de criteria voor een ecologische vijver even op een rijtje.

Ecologisch vijver

1. Hoe groot moet een ecologische vijver zijn?

Bepaal eerst de vorm en grootte van de vijver. Houd hierbij rekening met de grootte van uw tuin. Hoe groter de vijver, hoe groter de biodiversiteit en het ecologisch evenwicht, dus hoe minder onderhoud de vijver nodig heeft. Houd er rekening mee dat voor een vijver groter dan 30m² een bouwvergunning nodig is.

2. Hoe diep moet een ecologische vijver zijn?

 De ideale ecologische vijver is minstens 1,5m diep, zodat de vijver tijdens de winter niet helemaal bevriest en de waterfauna niet sterft. Maak de randen licht hellend zodat de amfibieën er gemakkelijk kunnen uitkruipen. Voorzie in de vijver ook holtes waar de waterdieren zich kunnen verstoppen en opwarmen.

3. Een vijver heeft genoeg zonlicht nodig

Om leven in de vijver te krijgen en te houden is zonlicht nodig. Leg de vijver aan op een plaats met minimum 4 uur zonlicht per dag.

4. Welke planten kunnen in mijn ecologische vijver?

Geen ecologische vijver zonder planten. Planten zijn fundamenteel voor een ecologische vijver. Ze zorgen voor zuurstof in het water, voorkomen algen en dienen om eitjes van de waterfauna te dragen en beschermen. Waterlelies en iris zijn prachtig en bloeien al een maand na in de vijver te zijn geplaatst. Maar ook zuurstofplanten zoals waterpest en myriophylle mogen zeker niet ontbreken in een ecologische vijver.

5. Vissen of amfibieën? Het wordt kiezen

Liever vissen of kikkers en salamanders in je ecologische vijver? Wie kiest voor vissen, loopt het risico nooit een amfibie te zien in zijn vijver. Of toch niet voor een lange tijd. De vissen eten namelijk de eitjes van kikkers en salamanders op. Plaats ook niet ineens teveel dieren in je vijver. Ga even langs bij een speciaalzaak voor meer informatie. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u