Van je huis een thuis maken

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
3 februari 2021

Hoe pak je dat aan?

Cocooning is (nog altijd) helemaal in. Gek is dat niet, want wie kijkt er na een lange werkdag of verre reis nu níét naar uit om zich lekker knus terug te trekken in zijn eigen woning? Juist. Maar van je huis een thuis maken, is voor veel mensen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe komt het toch dat het in de woning van die ene vriend of vriendin zoveel gezelliger toeven is dan in de jouwe? Het zit ‘m vooral in de details – en enkele basisprincipes. Ga snel aan de slag met onze tips en je warm nest wordt zo een feit!

Cocooning

Denk in hoekjes

Een grote ruimte gezellig inrichten, is een hele uitdaging. Enerzijds wil je een gevoel van geborgenheid teweegbrengen, maar anderzijds wil je het ruimtegevoel ook niet de kop indrukken. De truc? Gebruik je meubels om natuurlijke grenzen te creëren en als het ware hoekjes af te bakenen. Ook tapijten komen in deze zin goed van pas. Je hoeft dus heus geen valse muren te zetten. Interieurexperts zullen je ook vertellen dat je je meubilair het best niet pal tegen de muur plaatst, maar enkele centimeters ervan af.

‘Keep it light’

Een warm interieur associeer je misschien niet meteen met lichte kleuren, maar het is geen toeval dat ze in Scandinavië zo dol zijn op veel wit in hun woningen. Een gebrek aan licht – in het noorden zijn de dagen korter dan bij ons – maakt mensen namelijk somber. Uiteraard hoef je je volledige woning niet wit te schilderen, maar reserveer de donkere verf eerder voor ruimtes met veel natuurlijke lichtinval

Geen thuis zonder planten in huis

Planten brengen letterlijk leven in de brouwerij. Ze leveren voortdurend zuurstof aan en het is gewoon leuk om ze te zien groeien en bloeien. Heb je geen groene vingers? Met een vetplantje kun je weinig verkeerd doen! 

Iedereen houdt van hout

Blader eens door een interieurmagazine en je merkt meteen dat zelfs in de koelste interieurs er vrijwel altijd een houten accent aanwezig is. Hout in je interieur integreren is dan ook een makkelijke manier om een ruimte warm en uitnodigend te doen aanvoelen – misschien omdat het ons aan een knetterend haardvuur doet denken?

Verlies de harmonie niet uit het oog

In de meest geslaagde interieurs staat geen enkel item volledig op zichzelf. Wat we daar precies mee bedoelen? Ons brein is erop gebrand om patronen te ontdekken in onze omgeving. Interieurarchitecten letten er daarom op dat elk object in een ruimte minstens aan één ander object is gelinkt qua vorm, kleur of textuur.    

Van je huis een thuis maken is een werk van lange adem

Gun jezelf tot slot alle tijd om je eigen stempel te drukken op je interieur. Grote meubelstukken kun je uiteraard niet elk jaar vervangen, maar pas je decoratie gerust aan de seizoenen aan en stem accessoires af op het ritme van je gezin. Je weet nooit welke schatten je nog cadeau zult krijgen of wat voor kunstwerken je onderweg tegenkomt. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u