Vastgoed oplichting in België

Geschreven door Logic-Immo.be
3 februari 2021

Vastgoedadvertenties tussen particulieren: opgelet voor vastgoed oplichters

Het beroepsinstituut van vastgoedmakelaars treedt op tegen een nieuw type van vastgoed oplichting. Die treffen we vooral aan op websites met advertenties voor particulieren en in gratis kranten. Vastgoed oplichters prijzen luxewoningen aan die je kan huren tegen prijzen die alle verbeelding tarten.

hacker

Vastgoed oplichters en hun manier van aanpak

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) ontvangt meer en meer klachten voor fraude in vastgoedadvertenties. De modus operandi van de criminelen is eenvoudig : de oplichters bieden huurwoningen aan tegen prijzen die alle concurrentie op andere populaire sites de loef afsteken. De kandidaat-huurders moeten vooraleer ze de woning bezoeken een waarborg betalen om de sleutel van het appartement of huis te ontvangen. En de sleutel komt uiteraard niet aan, terwijl het geld wel verdwijnt.

Verhoging klachten voor vastgoed oplichting

Tijdens het eerste semester van 2012 heeft het BIV ongeveer 300 klachten ontvangen op het gebied van vastgoed oplichting. In totaal zijn er 28 vonnissen uitgesproken tegenover 37 voor heel het jaar 2011. « Het is erg voor de consument en bezorgt onze sector een slecht imago », aldus Dajo Hermans, de woordvoerder van het BIV.    

Hoe pak je vastgoed oplichters aan?

Om te beginnen mag je nooit iets betalen tijdens het bezoek van het pand of vooraleer je de woning hebt bezocht. Als je te maken hebt met een particulier, wees dan extra voorzichtig en onderteken niets als je niet zeker bent. En wanneer je twijfelt, doe dan een beroep op een professional in de vastgoedsector. Als je ondanks alles toch slachtoffer wordt van vastgoed oplichters, neem dan onmiddellijk contact op met de politie.  

Dit artikel delen

Suggesties voor u