Vastgoed versus aandelen

Geschreven door Logic-Immo.be
3 maart 2021

Wat is nu de beste investering?

Almaar meer Belgen zijn vastberaden om hun appeltje voor de dorst beter te laten renderen. Het vertrouwen in onze pensioenen is de laatste jaren zienderogen gedaald, en het toeval wil dat de rentevoeten momenteel historisch laag zijn. Goed nieuws dus voor wie een aardig centje opzij heeft staan en een hypothecaire lening overweegt om een extra eigendom te kopen. Maar wist je dat je ook kunt investeren in vastgoed door aandelen te kopen, en meer bepaald door in een vastgoedfonds te beleggen? Lees hier meer over de voor- en nadelen van beide opties.

investissement immobilier

Waarom investeren we zo graag in vastgoed?

Dat de Vlaming een baksteen in zijn maag heeft, is alom geweten. Het gevolg: vastgoed is historisch gezien altijd al een (relatief) veilige belegging gebleken. Kocht je enkele jaren geleden een woning en zet je die nu weer te koop, dan zul je merken dat de prijzen op de huizenmarkt aanzienlijk gestegen zijn. Op de beurs zit het vastgoedverhaal evenwel iets anders in elkaar, omdat de beurs nu eenmaal veel minder voorspelbaar is (ongeacht het type aandeel waarin je belegt). Dat betekent evenwel niet dat vastgoedfondsen geen interessante belegging kunnen zijn.

Wat is een vastgoedfonds?

Een vastgoedfonds groepeert allerhande aandelen in ondernemingen die vastgoed bouwen, verkopen of verhuren. Het komt ook voor dat vastgoedfondsen op zich investeren in weer andere vastgoedfondsen. Sommige vastgoedfondsen beleggen daarnaast in vastgoedcertificaten. Hun investeerders krijgen dan recht op een deel van de huurinkomsten die de gebouwen opleveren of op een deel van de verkoopwaarde van de gebouwen in kwestie. Verder kan een vastgoedfonds in verschillende soorten vastgoed beleggen in diverse regio’s of landen.

De voordelen

Mensen die in een vastgoedfonds investeren in plaats van zelf een woning te verhuren, doen dat in de eerste plaats meestal omdat ze er een kleiner startkapitaal voor nodig hebben. Bovendien staan fondsen er in het algemeen om bekend dat ze een goede risicospreiding hebben ten opzichte van individuele aandelen, en uiteraard is het mooi meegenomen dat je zelf geen gebouw(en) hoeft te onderhouden.

Nadelen van vastgoedfondsen

Experts hebben dan wel hun wiskundige methoden om in te schatten wat de beurs in de toekomst precies zal doen, maar uiteraard beschikt geen van hen over een glazen bol. Zoals we hierboven al uitlegden, is fysiek vastgoed historisch gezien altijd al de betere belegging geweest met het minste risico en het hoogste rendement. Een ander nadeel van vastgoedfondsen is dat je vaak niet weet in welke gebouwen je nu concreet investeert. De kwaliteit van het vastgoed is met andere woorden soms moeilijk in te schatten.

De voordelen van vastgoed verhuren

Als je geen of weinig vertrouwen hebt in de beurs en toch graag in vastgoed wilt investeren, dan heb je je keuze uiteraard al snel gemaakt. Omdat vastgoedprijzen doorgaans stijgen en een pand dat je verhuurt ondertussen wel gewoon jouw eigendom blijft, geeft zelf een woning kopen de meeste mensen een veiliger gevoel. En als het verhuren toch niet blijkt wat je ervan had gehoopt, kun je de woning nog altijd (en allicht met winst) verkopen. Wist je trouwens dat je, hoewel je als verhuurder de eindverantwoordelijkheid draagt over onderhoudswerken, je het onderhoud van je huurwoning kunt uitbesteden aan een gespecialiseerde firma?

Lees ook: Een huurder zoeken voor jouw woning: hoe ga je te werk?

Dit artikel delen

Suggesties voor u