Vastgoedmakelaar

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
3 maart 2021

Een vastgoedmakelaar is meer dan alleen een verkoper

Als je beslist om een huis te kopen, doorloop je een heel traject. Tot het moment dat het huis definitief van jou is, word je geconfronteerd met allerlei vragen. Dat is normaal want je koopt niet iedere dag een woning. Een vastgoedmakelaar is dagdagelijks bezig met vastgoed en fungeert niet zomaar als verkoper, maar wel als begeleider en adviesverlener voor immo advies.

vastgoed makelaar

Hulp van een vastgoedmakelaar

Er komt veel kijken bij het kopen van een huis: praktische regelingen, administratie bij de notaris, een lening onderhandelen bij de bank,… Uiteraard wil je dat alles zo vlot mogelijk verloopt en dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Je wilt er zeker van zijn dat je toekomstige huis in goede staat is en dat je er een faire prijs voor betaalt. Het is dan geen onverstandige keuze om de hulp van een vastgoedmakelaar in te roepen voor immo advies. Je kan dat doen voor het volledige traject, maar ook gewoon voor een deel. Vastgoedmakelaars leveren adviseren en bemiddelen waar nodig.

Verkoopmakelaar en aankoopmakelaar

Er bestaan twee soorten vastgoedmakelaars: een verkoop- en een aankoopmakelaar. Met een verkoopmakelaar krijg je te maken als je een huis koopt. Besef goed dat hij/zij wordt ingehuurd en betaald door de verkoper en dan ook logischerwijs zijn belangen behartigt. De verkoper probeert zo veel mogelijk voor zijn huis te krijgen, terwijl jij de prijs natuurlijk probeert te drukken. Daarnaast bestaan er ook een aankoopmakelaars. Die treden op namens de koper. Het is zijn taak om de aankoop van het huis voor de koper zo goed mogelijk te organiseren. Vooral als je een huis koopt, doe je er goed aan om voor immo advies een makelaar onder de arm te nemen.  

Immo advies op maat

Veel mensen zoeken tegenwoordig hun droomhuis op internet. Daar is niets mis mee, maar je moet wel een aantal zaken in het achterhoofd houden. Betaal je een billijke prijs? Kan je de buurt voldoende inschatten? Het kan daarom geen kwaad om – ook al doe je een aantal zaken zelf – toch een vastgoedmakelaar onder de arm te nemen die je voor vervelende scenario’s behoedt. Een goede vastgoedmakelaar luistert naar je wensen, weet wat er in de omgeving speelt en wijst je op alternatieven waaraan je zelf nooit zou denken.

Vastgoedmakelaar: gereglementeerd beroep

Het beroep van vastgoedmakelaar is gereglementeerd: iedereen die als zelfstandige vastgoedmakelaar actief is, moet ingeschreven zijn bij het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars). Vastgoedmakelaars zijn bovendien verplicht om een aantal regels na te leven. Het BIV draagt ethiek hoog in het vaandel. Zo weten de meeste mensen niet dat een makelaar alleen voor de koper Ăłf verkoper van hetzelfde huis mag optreden. Gelukkig ziet het BIV daar streng op toe. Uiteraard moet je zelf ook waakzaam zijn en alles goed opvolgen.De rol van de makelaar omvat heel wat aspecten. Hieronder vind je de belangrijkste (bron: BIV).

Bij het verkoopproces:

 • Bepalen van een goede vraagprijs
 • Afstemmen van een verkoopstrategie
 • Organiseren van de bezichtiging
 • Verzorgen van het verkooptraject
 • Begeleiding bij de overdracht
 • Afhandeling bij de notaris


Bij het aankoopproces:

 • Behartigen van uw belangen
 • Analyseren van uw woonwensen
 • Zoeken en aanbieden passende woningen
 • Begeleiden bij het bezichtigen van passende woningen
 • Taxeren op basis van onder andere bouwkundige staat en omgevingsfactoren
 • Professioneel onderhandelen met verkopende partij
 • Regelen van alle juridische zaken
 • Begeleiding bij de notaris
Dit artikel delen

Suggesties voor u