Vastgoedmarkt België: meer dan de helft van de Belgische woningen is verouderd

Geschreven door Logic-Immo.be
3 maart 2021

Wat zijn hiervan de oorzaken?

Uit een studie van de FOD Financiën blijkt dat de Belgische huizen enorm verouderd zijn. Maar liefst 52 procent van de appartementen zijn ouder dan 43 jaar en maar liefst 53 procent van de huizen zijn ouder dan 52 jaar. Dat zijn niet bepaald goede cijfers en heel wat woningen hebben dan ook te kampen met vochtigheidsproblemen.

investissement

Vochtigheidsproblemen in Belgische woningen

Verouderde woningen en appartementen brengen heel wat problemen met zich mee. Niet alleen zijn ze niet goed geïsoleerd, een verouderde woning krijgt na verloop van tijd ook te kampen met vochtigheidsproblemen. Meer dan één op vijf inwoners in België (21,1%) krijgt te maken met een lekkend dak, vochtige muren of vochtige funderingen. In heel Europa doen slechts zes lidstaten het slechter. Verder beschikt 0,9 procent van de bevolking niet over een bad of een douche. Op dat vlak bungelt de Belgische vastgoedmarkt – in vergelijking met onze buurlanden – aan het eind van het peloton. Tot slot vinden 860.000 inwoners hun woning te somber.

Wat is de oorzaak van onze verouderde vastgoedmarkt?

Dat veel woningen in België verouderd zijn, heeft drie oorzaken:

  • De Belg heeft een baksteen in zijn maag: maar liefst drie op vier (73%) bezit een eigen woning, bijna nergens in de wereld is dat cijfer hoger.
  • De bevolking groeit snel, en gezinnen worden steeds kleiner. De vraag steekt daardoor het aanbod voorbij.
  • Woningen zijn duur. De vastgoedprijzen op de Belgische vastgoedmarkt zijn het afgelopen jaar dan wel gestabiliseerd, een woning blijft een enorme investering. Lang niet iedereen kan zich een nieuwe woning veroorloven. De keuze voor een verouderde woning is vaak een budgettaire overweging.

Energiezuinig wonen

De bevindingen uit de studie van de FOD Financiën staan haaks op de doelstellingen van de overheid, die energiezuinig en milieuvriendelijk wonen zo veel mogelijk wil stimuleren. Vele oude woningen zijn immers nog niet goed geïsoleerd, vaak is er zelfs nog geen dubbel glas aanwezig. Nochtans zijn er tal van premies voor wie investeert in energiezuinige bouwoplossingen. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u