Verbouwen in fases

Geschreven door Logic-Immo.be
26 januari 2021

Een slim idee?

Een verbouwing is een hele onderneming. Logisch dan ook dat veel mensen ertegen opzien. Wie de korte pijn verkiest, kan alles in één keer aanpakken en kiezen voor een totaalrenovatie. Een andere mogelijkheid is verbouwen in fases, of de werken spreiden over meerdere jaren. We zetten de voor- en nadelen van die laatste aanpak even op een rijtje.

Deux entrepreneurs discutent des plans de l'appartement qu'ils rénovent

Waarom verbouwen in fases?

Grondige verbouwingen zijn steeds vaker de regel. Logisch, want nieuwbouw is niet voor iedereen weggelegd. Bouwgronden worden schaarser en voor wie het betaalbaar wil houden, is een bestaand huis kopen en renoveren vaak de enige optie.   

Omdat de duurzaamheidsvereisten die de overheid aan woningen stelt almaar strenger worden, zijn er vaak heel wat ingrepen nodig. Het dak, de muren en de vloer isoleren, nieuwe ramen en deuren plaatsen, een duurzamere verwarmingsinstallatie installeren, … De lijst met noodzakelijke ingrepen is vaak erg lang.

Heel wat mensen hebben met de aankoop van hun woning hun budget al voor een groot deel opgesoupeerd, waardoor ze het moeilijk hebben om nog de nodige fondsen te verzamelen om alle renovatiewerken in één keer te bekostigen. Een verbouwing in fases biedt dan een uitweg: je renoveert een deel van de woning en zet de werken daarna even on hold, zodat je kunt sparen voor de volgende fase.

Een dak boven je hoofd

Een tweede reden waarom mensen soms kiezen voor een verbouwing in fases is omdat ze dan al in het huis kunnen wonen terwijl de renovatiewerken nog bezig zijn. Bij een totaalrenovatie is dat quasi onmogelijk: te midden van alle werkzaamheden kun je bezwaarlijk een normaal leven leiden. In dat geval moet je bovendien rekening houden met dubbele woonkosten: je betaalt al een hypotheek voor de woning die je aan het renoveren bent, maar daarnaast moet je een maandelijks bedrag neertellen voor het huis of appartement waar je tijdelijk nog in woont. Voor veel mensen is dat niet haalbaar. Een verbouwing in fases is dan een pure noodzaak.

Let op voor renovatiemoeheid

Toch heeft verbouwen in fases zeker ook nadelen. Allereerst is er natuurlijk het risico dat de renovatiewerken blijven aanslepen. Je zou de eerste niet zijn die in ‘renovation hell’ belandt en jarenlang op een bouwwerf moet kamperen. Na verloop van tijd treedt er bij iedereen een zekere renovatiemoeheid op en snak je naar een netjes afgewerkte woning.

Daarnaast mis je door in fases te verbouwen de kans om in één keer een afgerond renovatieproject met een duidelijke visie te realiseren. Bij een totaalrenovatie kun je een architect in de arm nemen die het overzicht bewaart en de lijnen voor jouw verbouwing uitzet. Ook kun je de verschillende werken beter op elkaar afstemmen en het hele project mooi inplannen, zodat je zo weinig mogelijk tijd verliest. Bij een verbouwing in fases ben je veel meer afhankelijk van de beschikbaarheid van vaklui op het moment dat jij je budget voor de volgende stap bij elkaar hebt.

Loop geen premies mis!

Ten slotte moet je erover waken dat je door je verbouwingen te spreiden geen belangrijke premies misloopt. Zo kun je bij de Vlaamse overheid aankloppen voor een overkoepelende renovatiepremie. Alleen mogen de facturen die je daarvoor inbrengt maximaal twee jaar oud zijn. Je komt hiervoor dan ook enkel in aanmerking als je je verbouwingswerken enigszins in de tijd weet te beperken. Ons advies? Renoveren in fases kan zeker, maar zorg ervoor dat je niet verbouwt tot in de eeuwigheid.

Dit artikel delen

Suggesties voor u