Verdeeltaks : Wat u met uw vastgoed kunt doen?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
14 januari 2021

Vastgoed door verdeeltaks duurder bij scheiding en erfenis

Op 1 augustus 2012 is het basistarief van de verdeeltaks van 1% tot 2,5% gestegen. Het gaat om de belasting die betaald moet worden wanneer een onroerend goed verdeeld wordt, bijvoorbeeld na een echtscheiding. Gescheiden koppels met kinderen krijgen wel een aanzienlijke vrijstelling. De Vlaamse regering heeft die maatregel naar eigen zeggen moeten nemen om de begroting in evenwicht te houden.

echtscheiding

Verdeeltaks zorgt voor commotie

De verdeeltaks maatregel (ook wel scheidingstaks of miserietaks genoemd) heeft veel opschudding veroorzaakt. Heel wat politieke partijen waren er niet voor te vinden hardwerkende gezinnen financieel te treffen die het naar aanleiding van een scheiding sowieso al moeilijk hebben. Om extra inkomsten te genereren zou de belasting oorspronkelijk van 1 naar 2 % stijgen. Na protest is er een bijsturing gebeurd. Voor wie kinderen heeft, zal de verdeeltaks lager uitvallen. Daar tegenover staat dan wel dat de heffing niet 2 maar 2,5 % bedraagt.

Sociale correctie

De toegevingen op de wet (zogenaamde sociale correcties) houden in dat er bij een scheiding een vrijstelling is van 50.000 euro. Per kind ten laste komt daar nog 20.000 euro bij. De regels zijn overigens ook van toepassing op wie wettelijk samenwoont. De vrijstelling is alleen van toepassing voor gehuwden en koppels die minstens Ă©Ă©n jaar wettelijk samenwonen. Mensen met geen of weinig kinderen zullen minder van dit voordeel kunnen genieten.

Genade voor koppels met kinderen

Het resultaat is dat gescheiden koppels met kinderen minder hard getroffen worden door de verdeeltaks. Stel dat u twee kinderen heeft en uw ex-partner uitkoopt na de scheiding. Als uw huis een waarde heeft van 250.000 euro dan betaalt u daarop een verdeeltaks van 4.000 euro (250.000 – 50.000 – 2 x 20.000 x 2,5%). Volgens het oorspronkelijk voorstel zou het bedrag oplopen tot 5.000 euro (2% van 250.000).    

Geen sociale correctie bij erfenis

Goed om weten is dat je de verdeeltaks enkel verschuldigd bent wanneer het om de inkoop van het huis gaat. Degene die er blijft wonen, moet de verdeeltaks dus betalen. Bij verkoop aan een derde persoon is dat niet het geval. Bij een erfenis zijn er al helemaal geen sociale correctie en bedraagt de verdeeltaks gewoon 2,5%.

Dit artikel delen

Suggesties voor u