Verhoging van de btw in de bouw op komst?

Geschreven door Logic-Immo.be
3 maart 2021

Federaal Planbureau vreest voor massaal banenverlies

De bouwsector maakt zich ernstig zorgen over de plannen om de verlaagde btw-tarieven te hervormen. Deze tarieven zouden in het kader van de toekomstige taks shift verhoogd worden. Volgens het Federaal Planbureau leidt dit tot massaal banenverlies in de bouw.

chantier

Verhoging van verlaagde btw-tarieven in de bouw ?

Taks shift: de term is de laatste maanden niet meer uit de politieke actualiteit te branden. Niemand die nochtans momenteel weet wat ze concreet zal inhouden. Ook de toppolitici blijkbaar niet. De algemene richtlijn is wel om de lasten op arbeid te verminderen door onder andere btw-verhogingen door te voeren. Zo liggen de verlaagde btw-tarieven op bouwwerken onder andere in het vizier.

Vandaag bestaan er verschillende verlaagde btw-tarieven binnen de bouwsector. Het meest gekende is ongetwijfeld het verlaagde btw-tarief van 6% op renovatiewerken. Daarnaast bestaat er ook een verlaagde btw voor sociale woningbouw of afbraak-heropbouw.

Felle tegenkanting uit de bouwsector

Het spreekt voor zich dat de bouwsector sterk gekant is tegen de plannen om die verlaagde btw-tarieven te verhogen. Voor het Federaal Planbureau leidt deze maatregel tot een massale vernietiging van jobs. Ook de Confederatie Bouw toont zich een felle tegenstander van de mogelijke hervormingsplannen.

Wel aandacht voor sociale dumping

Anderzijds steunt de bouwsector wel een lastenverlaging op arbeid. Volgens de Confederatie Bouw is er een loonlastenverlaging van 6 euro per uur nodig om opnieuw de concurrentie te kunnen aangaan met landen als Polen, Roemenië of Portugal. Door het fenomeen van de sociale dumping zijn er in de bouwsector de voorbije drie jaar immers al 14.000 jobs verloren gegaan.

Het idee van de taks shift leeft dus zeker ook in de bouwsector. Alleen vraagt men daar om andere alternatieven uit te denken en de piste van een potentiële verhoging van de verlaagde btw-tarieven te laten vallen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u