Verhuizen naar het buitenland

Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Je verhuizing regelen zonder problemen!

Verhuizen naar het buitenland is een groot avontuur. Dit begint echter al voor je de grens oversteekt! Een verhuis naar het buitenland vraagt nog meer aandacht dan een verhuis in eigen land. Bereid je dus goed voor op je nieuwe woonst en start je nieuwe leven met een gerust geweten.

verhuizen

Wil je 100% zeker zijn dat alles perfect in orde is? Dan kan je best een verhuisfirma gespecialiseerd in verhuizingen naar het buitenland aanspreken. Dit zal wel iets extra kosten, maar met hun ervaring ben je zeker dat je niets over het hoofd zal zien. Zij kunnen je ook advies geven welke meubelen, spullen en  voertuigen de moeite en kosten waard zijn om  mee te verhuizen. Soms is het gewoon voordeliger om nieuwe aan te kopen op locatie.

Verhuizen naar het buitenland – Check het aanbod

Onze expertise richt zich op immo in België, maar ook voor Frankrijk, NederlandTsjechië en Zwitserland kan je bij de Logic-Immo groep terecht. Deze sites zijn gespecialiseerd op hun specifieke landen om zo het beste overzicht te bieden. Zo zie je al snel welke regio’s de beste prijs/kwaliteit verhouding bieden en kan je je budget hierop baseren.

Adreswijziging doorgeven

De documenten die je nodig zal hebben voor een verhuis naar het buitenland verschillen per land. Hiervoor moet je dus naar de ambassade of consulaat van het land gaan voor de verblijfsdocumenten. Vraag zeker ook extra informatie over onder andere fiscale voordelen en de bijdragen voor de lokale sociale zekerheid.

Wanneer je een vertrekdatum hebt, dien je ook de dienst Bevolking van je huidige gemeente te contacteren. Er is een groot verschil tussen de zogeheten “tijdelijke afwezigheid” en een permanente verhuizing. Indien je minder dan één jaar in het buitenland verblijft kan je ingeschreven blijven in België. Je moet bij je vertrek en je terugkeer gewoon je gemeente verwittigen. Voor een langer verblijf zal je identiteitskaart geannuleerd worden. Dit wordt gedaan door het aanbrengen van een vignet op de achterkant met je vertrekdatum, na deze datum is de identiteitskaart nog 2 maanden geldig.

Voor meer informatie over de formaliteiten van een verblijf in het buitenland kan je de site diplomatie Belgium van de federale overheid bekijken.

Je huisraad verhuizen

Je meubels, auto en andere spullen verhuizen kan soms erg moeilijk zijn. Zeker als je verder weg verhuist zoals Canada of Aziê zal de verplaatsing best veel kunnen kosten en indien je je huisraad in een container per schip laat vervoeren kan dit ook wel enkele weken duren. Daarnaast moet je ook nog rekening houden met mogelijke invoerrechten.

Een auto is nog extra gevoelig. Zo moeten alle boorddocumenten perfect in orde zijn en moet de wagen mogelijk aangepast worden aan de plaatselijke wegcode. Vaak is het goedkoper om een nieuwe wagen te kopen bij aankomst dan je eigen wagen te verhuizen. Voor vragen over de verhuis kan je ook bij de ambassade of consulaat van het land terecht!

Dit artikel delen

Suggesties voor u