Verkoop huis: hou rekening met deze bijkomende kosten

Geschreven door Logic-Immo.be
4 maart 2021

Van een bodemattest tot een PID

Als je van plan bent je huis te verkopen, verwacht je dat er vooral geld binnenkomt. Toch moet je ook als verkoper enkele bijkomende kosten maken. We zetten de voornaamste op een rijtje, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

bijkomende kosten aan de verkoop can een huis

Huis verkopen? Vraag een bodemattest aan!

Bij de verkoop van een woning of grond ben je verplicht om bij de OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, een bodemattest aan te vragen. Zo’n attest informeert de potentiële koper over de bodemkwaliteit. Een bodemattest kost doorgaans 50 euro per kadastraal perceel.

Vergeet het energieprestatiecertificaat niet

Je moet ook altijd een energieprestatiecertificaat of EPC aan kandidaat-kopers kunnen voorleggen. Dat document geeft de energetische kwaliteit van de woning weer aan de hand van een energiescore. Die score wordt berekend op basis van de oppervlakte, de gebruikte materialen, de isolatiewaarden van je woning en de installatie voor verwarming en warm water. Een EPC kost tussen de 200 en 250 euro en is tien jaar geldig.

Laat je elektrische installatie keuren

Een andere formaliteit die bij de verkoop van je huis voor bijkomende kosten zorgt, is de keuring van elektrische installatie. Een erkende keurder gaat dan na of de elektriciteit in je woning wettelijk in orde is. Als je elektrische installatie al werd gekeurd na 1 oktober 1981, is een nieuwe controle niet nodig.

Postinterventie-wat?

Verder moet je aan de nieuwe eigenaar ook een postinterventiedossier of PID kunnen doorgeven. Dat klinkt als een hele boterham, maar eigenlijk is het gewoon een dossier dat de technische gegevens en structuur van het gebouw bevat. Het dient als leidraad voor architecten en aannemers en moet altijd bij (de eigenaars van) het gebouw blijven en eventueel aangevuld worden met nieuwe gegevens.

Maak je stookolietank in orde!

Ten slotte moet ook je stookolietank aan alle wettelijke verplichtingen voldoen. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen ondergrondse en bovengrondse enerzijds en recente en oude tanks anderzijds. Terwijl ondergrondse stookolietanks om de vijf jaar moeten gekeurd worden, moet een bovengronds model geen herhalingscontrole krijgen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u