Verlaagd btw-tarief voor sloop is een schot in de roos

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
2 juli 2021

Een gebouw afbreken om er een privéwoning op te bouwen kan sinds 1 januari 2021, en vooralsnog tot 31 december 2022  in het hele land tegen een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21%. Deze fiscale maatregel is inmiddels méér dan zes maanden van kracht en toont al gunstige effecten op vlak van betaalbaarheid, kernverdichting in steden en gemeenten en verduurzaming door vernieuwing van het verouderde woonbestand. Dat blijkt uit een bevraging van de Federatie van Ontwikkelaars-Woningbouwers en de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector.   

De verlaging van de btw op afbraak en heropbouw leidde tot een stevige toename van het aantal stedelijke reconversieprojecten want de verkoop van vastgoedprojecten die sinds het invoeren van de maatregel in aanmerking komen voor het verlaagde tarief is met liefst 75% gestegen.   De maatregel lijkt dus zeker effectief te zijn in het realiseren van een verschuiving naar duurzame afbraak en heropbouw.

Eén en ander heeft een positieve impact op de tewerkstelling in de bouwsector,  vernieuwt sterk het verouderde en slecht geïsoleerde woonpatrimonium, wat dus zeer positief is in de aanpak van de klimaatproblematiek en is een welgekomen steuntje in de rug van de koopkracht van gezinnen.  Mede dankzij de maatregel hebben diverse jonge starters een nieuwe woning kunnen verwerven.   

Gezien de zeer positieve impact van de maatregel op verschillende vlakken, heeft de bouwsector al een oproep gedaan om de maatregel ook na 31 december 2022 te behouden. Om de betaalbaarheid van duurzame woningen in steden te realiseren en zo de open ruimte te vrijwaren, is de verlenging van deze fiscale maatregel volgens de sector absoluut noodzakelijk.  

Dit artikel delen

Suggesties voor u