Verzekering gewaarborgd wonen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
8 januari 2021

Een gratis verzekering die je hypothecaire lening dekt

Veel mensen weten het niet, maar de Vlaamse Overheid biedt een gratis verzekering aan die een deel van je hypothecaire lening dekt bij onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Behalve wat papierwerk invullen moet je niets doen of betalen voor deze verzekering, en Logic-Immo raadt de verzekering gewaarborgd wonen dan ook aan iedereen aan die aan de voorwaarden voldoet.

rekening van de belastingen

De voordelen van een verzekering gewaarborgd wonen

Onvrijwillige werkloosheid of arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen. Als je een hypothecaire lening hebt af te betalen, kan je daardoor in financiĂ«le moeilijkheden komen. Daarom heeft de Vlaamse Overheid de verzekering gewaarborgd wonen in het leven geroepen. Voldoe je aan bepaalde voorwaarden, dan kan je die geheel gratis aanvragen. De verzekering gewaarborgd wonen loopt over een periode van 10 jaar, zodat je je geen zorgen moet maken wanneer je je werk verliest of arbeidsongeschikt wordt door een ongeval.

De belangrijkste voorwaarden voor de verzekering gewaarborgd wonen

De verzekering gewaarborgd wonen dekt zowel een hypothecaire lening voor een nieuwbouwwoning als een hypothecaire lening voor een renovatie of een verbouwing van een woning. Er zijn uiteraard wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om gebruik te maken van de verzekering gewaarborgd wonen. Zo mag je de verzekering alleen aanvragen als je eerste kapitaalopname (de datum waarop de bank het geleende kapitaal of een deel ervan vrijgeeft) maximum 1 jaar geleden is en moet je het afgelopen jaar ononderbroken aan het werk zijn geweest. De verkoopwaarde van je huis mag niet hoger geschat worden dan € 320.000 en bij een nieuwbouwwoning mag het e-peil van je woning niet hoger zijn dan 70.

De maximum tegemoetkoming

Ook al heb je een verzekering gewaardborgd wonen afgesloten, je zal bij onvrijwillige werkloosheid of bij arbeidsongeschiktheid nog steeds een deel van je lening moeten afbetalen. Je verzekeraar komt maximum 3 jaar tussen:

  • In het eerste jaar kan je beroep doen op de verzekering voor 70% van het af te betalen bedrag
  • In het tweede jaar kan je beroep doen op de verzekering voor 56% van het af te betalen bedrag
  • In het derde en laatste jaar kan je beroep doen op de verzekering voor 42% van het af te betalen bedrag

Een verzekering gewaardborgd wonen is volledig gratis, en wij raden je dan ook aan om er zeker Ă©Ă©n aan te vragen als je gaat bouwen of renoveren! Meer informatie vind je op de website van Wonen-Vlaanderen. Via de premiezoeker van de Vlaamse Overheid bereken je eenvoudig of jij in aanmerking komt voor de verzekering gewaarborgd wonen. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u