Vlaams Bouwmeester: ‘Vrijstaande woningen zouden we moeten verbieden’

Geschreven door Logic-Immo.be
4 maart 2021

Andere manier van wonen en leven is noodzakelijk

Experts zijn het erover eens: kleiner wonen, ruimtes delen met andere gezinnen en dicht bij voorzieningen en openbaar vervoer wonen, dat is de toekomst. De Vlaming moet spaarzamer omspringen met de weinige ruimte die nog rest, zo menen zij. Gebeurt dat niet, dan zullen de files slechts toenemen. Vlaanderen dichtbouwen met vrijstaande woningen zou in de toekomst voor nog meer overstromingen zorgen. Dat mag niet gebeuren. 

vrijstande woningen

Vlaming blijft vrijstaande woning bouwen in groene rand

Appartementen en compacte woningen zitten in de lift. Toch blijft de Vlaming intussen ook vrijstaande woningen neerplanten. Dat doet hij niet alleen in de stadsrand, maar ook in gebieden ver daarbuiten waar hij de groene ruimte aansnijdt. Bossen en weides moeten eraan geloven.

Leo Van Broeck: ‘Vrijstaande woningen maken de natuur kapot’

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck is niet te spreken over deze aanhoudende trend. Hij wijst er in De Standaard op dat de huidige bebouwing in buitengebied de ruimte en de natuur kapotmaakt. Van Broeck wil voorgoed af van individuele bouwprojecten. ‘Het bouwen van vrijstaande woningen zouden we moeten verbieden. Net als projecten met minder dan 50 woningen per hectare’, zegt de Vlaams Bouwmeester. Zo’n radicale beslissing is nodig om de open ruimte te sparen.

Vlaamse overheid wil de open ruimte vrijwaren

Leo Van Broeck gaf de voorbije jaren heel wat lezingen over de plannen van de Vlaamse regering om de open ruimte te vrijwaren. Hij is ervan overtuigd dat deze beslissing ook in een sterk verkaveld gebied als Vlaanderen politiek haalbaar is. ‘De mensen die grond bezitten in open ruimte hebben vooral schrik dat die niets meer waard zal zijn als er straks niet meer op gebouwd mag worden. Maar als je ze uitlegt dat ze hun bouwrechten kunnen inruilen en ze dus geen groot verlies moeten vrezen, zijn ze meestal gerust’, besluit Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u