Vlaamse Ardennen bieden zeer mooie kansen aan vastgoedinvesteerders

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
4 maart 2021

De onverstoorbare rust van de vredige dorpjes in de Vlaamse Ardennen blijft, zeker op weekdagen, nog altijd een troef.  In de weekends kan het er, ook als de voorjaarsklassiekers er niet voor een ware volkstoeloop zorgen, wel wat levendiger aan toe gaan. De regio zet zich immers steeds nadrukkelijker op de kaart.  Toeristen worden gelokt met de pracht van de glooiende natuurlandschappen en met een hele resem even verrassende als lekkere streekproducten. Onder andere daardoor raken steeds meer mensen gecharmeerd van de streek. Maar er spelen ook nog andere factoren die verklaren waarom de regio erg in trek is bij kandidaat-kopers en vastgoedinvesteerders, onder meer ook uit Gent. Sophie Beguin (Immo Beguin), Lesley De Ville (Agence De Ville), Eefje D’hondt (Immo D’Hondt),  Frank Vanmeenen (Hyboma) en Michel Van Welden (IVA Immobiliën) bevestigen tegenover Logic Immo allemaal dat vastgoed in de Vlaamse Ardennen nog altijd volop aan het boomen is en wijzen ook allemaal diverse redenen aan waarom dat wellicht ook de komende jaren zo zal blijven.     

Ronse

Bijna altijd meteen raak

De grotere vraag naar vastgoed in de Vlaamse Ardennen, zorgt ervoor dat voor het gevarieerde aanbod omzeggens altijd meteen kopers opduiken. “Deze week verkochten we op de eerste kijkdag meteen een instapklare woning van 390.000 euro”, zegt Lesley De Ville. “En vorige week vonden we ook op de eerste kijkdag meteen een koper voor een woning die nochtans langs een behoorlijk drukke weg ligt en volledig moet gestript en gerenoveerd worden. Het zijn twee voorbeelden die ik kan aanhalen, maar ik hoor ook van collega’s gelijkaardige verhalen. Er is tegenwoordig echt sprake van een heel grote belangstelling en door de kandidaat-kopers de kans te geven alle aspecten van een woning te ontdekken tijdens een kijkdag, kan ik er voor de verkopers voor zorgen dat die belangstelling zich ook vrij snel in een concrete aankoop vertaalt. Eén van de factoren die zeker meespelen, is dat de prijzen in de dorpen van de Vlaamse Ardennen toch een stuk lager liggen dan in Gent en de omringende dorpen van de Arteveldestad zoals Drongen, Mariakerke en De Pinte. Net als collega’s krijg ik de jongste maanden heel veel vragen van geïnteresseerden uit Gent.”

Niet iedereen wil meteen alle comfort

Michel van Welden bevestigt één en ander. “Stilaan begint ook een dorp als Zingem als het ware een uitloper te worden van Gent”, zegt hij. “Maar die belangstelling beperkt zich duidelijk niet tot de dorpen. Ook in de steden van de Vlaamse Ardennen kan het vastgoedaanbod op grote belangstelling rekenen. Het  is ook zo dat het aanbod in de Vlaamse Ardennen de jongste tijd een enorme boost heeft gekregen. In Oudenaarde zijn bijvoorbeeld tal van nieuwbouwprojecten gelanceerd. De nieuwbouwappartementen met een uitstekende ligging aan het water gaan er als zoete broodjes van de hand. Ook investeerders blijven enorm aangetrokken door vastgoed, want ondanks het feit dat je meer en meer stemmen hoort opgaan over een aantrekkende economie en de rentestijging die daar ongetwijfeld mee gepaard zal gaan, blijft geld dat op een spaarboekje staat of in kasbons of obligaties is belegd nog altijd zo goed als niets opbrengen.”

Vooralsnog zorgt de toenemende vraag naar vastgoed in de Vlaamse Ardennen niet voor al te forse prijsstijgingen. De prijzen blijven immers min of meer stabiel. En dat is toch ook een niet te onderschatten belangrijke factor voor de vastgoedmarkt. “Het zorgt voor een zeker vertrouwen”, zegt ook Michel Van Welden. “Het verklaart in mijn ogen ook waarom ik toch weer een toenemende belangstelling zie voor woningen die te renoveren zijn. Natuurlijk zijn veel kopers vooral geïnteresseerd in nieuwbouwwoningen of nieuwbouwappartementen met alle comfort, maar het valt natuurlijk niet te ontkennen dat niet iedereen zomaar genoeg centen voorradig heeft om die te kopen. Maar het vertrouwen keert terug. Ik zie steeds meer mensen die vroeger misschien geopteerd zouden hebben om te blijven huren, toch kiezen voor een te renoveren woning die ze dan geleidelijke aan verbouwen. Ze hebben het er weer voor over om, met enige overdrijving gezegd, vijf of tien jaar in een bouwwerf te wonen, zolang ze maar weten dat ze aan die droom van hun perfecte eigen nestje aan het bouwen zijn. Ze beginnen bijvoorbeeld met de vernieuwing van het dak of met het leggen van een nieuwe elektriciteitsleiding, om daarna fase per fase de verschillende ruimtes aan te pakken. En ook zij vinden in de Vlaamse Ardennen volop hun gading.”

Bewuste keuze

Ook Frank Vanmeenen wijst op de grote diversiteit van het aanbod zodat als het ware voor elk potje een gepast dekseltje kan worden gevonden. “Ons aanbod in de Vlaamse Ardennen is zeer divers”, geeft hij aan, “en dit zowel naar stijl als naar prijsklasse. En voor elk van de aangeboden projecten is er een belangstellend publiek. De Vlaamse Ardennen zijn duidelijk een regio geworden waar stijl en budget geen differentiërende factoren meer zijn.  De plaats daarentegen speelt wel een belangrijke rol. Wie kiest voor een woning in de Vlaamse Ardennen doet dat heel bewust, men wil daar echt wonen. Enerzijds heb je de doelgroep 45-plussers die soms naar een woning in de Vlaamse Ardennen op zoek zijn, om aan de drukte van de stad te ontsnappen. Bij de jongere koppels zie je een dubbele beweging. Zij waarvan één of beide partners in Brussel of Antwerpen werken trekken vaak weg uit de streek, terwijl wie in eigen streek werk heeft gevonden graag in de Vlaamse Ardennen blijft.  Het deel van de Vlaamse Ardennen dat het dichtst bij Gent aansluit, blijft een aantrekkingspool. Met projecten in Eke, Gavere, Deinze en andere proberen we hier op in te spelen. Je kan stellen dat de omgeving rond de N60 tussen Oudenaarde en de E17 oprit in De Pinte een interessante zone blijft. Prijzen voor een afgewerkte en instapklare nieuwbouwwoning schommelen tussen de €310.000 voor een rijwoning tot boven de €450.000 voor een vrijstaande woning. Dit zijn all-in prijzen, grond inbegrepen. Hoe dichter bij Gent, hoe hoger de benodigde budgetten. Op het vlak van immobiliën merk je het afgelopen jaar toch wel dat woningen in herverkoop vlot van de hand gaan. Vooral in de streek rond Kluisbergen en Ronse kan je voor een zeer aanvaardbare prijs nog een woning kopen. Vaak springen investeerders op deze ‘buitenkansjes’, omdat je voor een relatief lage investering toch een maandelijkse huurprijs van om en bij de 650 euro kan vragen.”

Ronse ontpopt zich meer en meer tot verborgen parel  

Ook Sophie Beguin wijst op het feit dat Ronse stilaan de reputatie te krijgen van een verborgen parel voor investeerders. “Mede omdat men niet altijd weet dat Ronse volop inspanningen levert om de perceptie van een wat vervallen stad om te buigen, leidde de stad op de Vlaamse vastgoedkaart lang een wat verborgen bestaan. De stad is nog altijd niet de eerste waaraan vastgoedinvesteerders spontaan denken, maar daar begint toch stilaan verandering in te komen. De stad, die nog altijd de op één na goedkoopste is op de Vlaamse huizenmarkt, is bezig aan een duidelijke inhaalbeweging met een doordacht beleid waarin citymarketing een belangrijke rol speelt. Het groen in de onmiddellijke omgeving én het feit dat de ontsluiting om snel andere economische centra te bereiken bijzonder goed is en vrij van files, zijn belangrijke bijkomende troeven. Gent, Kortrijk, en zelfs Brussel en Rijsel zijn eigenlijk vlakbij. Wie er nu als investeerder een woning koopt kan er onmiddellijk een mooi rendement halen en zal ook de waarde van zijn aankoop zien stijgen. De gemiddelde stijging van de vastgoedprijzen in Ronse met om en bij de 20% tijdens de afgelopen vijf jaar, terwijl dat cijfer voor heel Vlaanderen maar op 12% lag, zal zich ongetwijfeld doorzetten. Er zitten in onze portefeuille woningen met een prijskaartje dat al begint aan 80.000 tot 160.000 euro. En die hebben beslist ook kwaliteiten.” 

Tegelijk profiteert Ronse ook van de trend die ervoor zorgt dat nogal wat oudere mensen uit het platteland wegtrekken en opteren voor een appartement in de stad met alle nodige voorzieningen in de nabijheid. De vergrijzing gaat gepaard met een dalende honkvastheid. De drempel om de afbetaalde woning te verlaten en te kiezen voor iets anders is minder groot geworden dan vroeger. “In combinatie met de inspanningen die de stad levert om te investeren in sport en cultuur, wat zich onder meer vertaalt in de bouw van een nieuw zwembad, doet één en ander de aantrekkingskracht van Ronse fors toenemen. Tegelijk zet het stadsbestuur met onder meer financiële steun voor opstartende handelszaken ook in op economische vooruitgang. Daardoor kunnen we onverbloemd stellen dat er heel veel beweegt op de vastgoedmarkt in Ronse. De helft van onze appartementen en woningen verkopen we al aan investeerders die hier mooie kansen ruiken, temeer omdat Ronse zijn historische en geografische troeven steeds beter uitspeelt en omdat er een grote vraag is naar huurwoningen wat de huurprijzen zeker zal doen stijgen.”      

Troeven van een familiebedrijf 

De positieve gang van zaken rond vastgoed in de Vlaamse Ardennen is natuurlijk spek naar de bek van de verschillende spelers op de markt die elk op hun manier met een gediversifieerd aanbod en met een specifieke aanpak voor een perfecte match zorgen tussen de verkopers en kopers.

Ook bij Immo D’hondt is dat niet anders. “Wij spelen vooral onze troeven als familiebedrijf uit”, zegt Eefje D’hondt.  “Ik sta in voor de verkoop en mijn vader Ignace, die kan teren op een lange ervaring in de bouwwereld, coördineert de nieuwbouwprojecten waarop we momenteel volop inzetten. Voor die projecten hebben we in de persoon van mijn echtgenoot Stijn Verplancken ook onze eigen huisarchitect. Ook bij de verkoop van bestaande woningen kan hij kopers meteen heel goed bijstaan door op een transparante en open manier te wijzen op de voordelen van de woningen én op de aandachtspunten waar kopers oog moeten voor hebben. Alle verkoopdossiers worden steeds door Stijn bekijken om kandidaat-kopers gerichte adviezen te kunnen geven. Als makelaar kan je door bouwkundig en technisch advies te geven het verschil maken. Naast dit luik zijn gerichte publiciteit en een vlotte communicatie naar koper en verkoper natuurlijk zeer belangrijk.”  

Immo D’hondt steekt niet onder stoelen of banken dat het jaarlijks één à twee nieuwbouwprojecten wil realiseren. Hoe die worden aangepakt is duidelijk te zien in het nieuwbouwproject met de naam Residentie de Craeye in Leupegem. “Het gaat om een project met tien appartementen”, zegt Eefje D’hondt nog, “dat duidelijk inspeelt op een latente behoefte. Van de tien appartementen zijn er meteen vier verkocht. De appartementen hebben ondergrondse garages, een tuin en/of een terras en ze zijn zeer energievriendelijk.”   Het is duidelijk dat de vastgoedmarkt in de Vlaamse Ardennen ook de komende jaren wellicht nog zal blijven boomen. De verscheidenheid van het aanbod, de aanpak van de vastgoedmakelaars en een aantal algemene trends zoals de inspanningen van de verschillende steden om in te zetten op stadskernvernieuwing en citymarketing zijn stuk voor stuk factoren die wonen en investeren in deze regio bijzonder attractief maken. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u