Voordelen van zonnepanelen

Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Is het nog voordelig om zonnepanelen te installeren?

De voorbije jaren moedigde de Belgische regering de installatie van zonnepanelen aan door tal van interessante premies te voorzien voor iedereen die zonnepanelen kocht. Zo kende de staat een belastingvermindering toe van maar liefst 40%, met een maximum van 3.680 euro, of meer op voorwaarde van een verspreiding over drie fiscale jaren. Deze voordelen van zonnepanelen werden echter op 1 januari 2012 weer tot een minimum herleid. Is het installeren van zonnepanelen dan nog wel (fiscaal) interessant? Wij zetten alle voordelen van zonnepanelen voor jou even op een rijtje.

Zonnepannelen

De voordelen van zonnepanelen in België

Zonne-energie is ecologisch gezien sowieso interessant, zeker als men op politiek niveau beslist om met de productie van nucleaire energie wil stoppen. Investeren in zonnepanelen is echter een dure investering en nu de fiscale voordelen van zonnepanelen sterk geminderd zijn, rijst de vraag of zonnepanelen nog wel een interessante belegging zijn. Daarom alvast een overzicht van de voordelen en premies van zonnepanelen die er nog wél gelden in Vlaanderen, Wallonië en Brussel:

  • Voordelen van zonnepanelen in Vlaanderen. In Vlaanderen is er geen enkele premie meer voorzien voor zonnepanelen. Toch komen staan sommige gemeenten hun inwoners financieel bij om te investeren in zonnepanelen. In Vlaanderen kan je dan ook op 4,5 à 5 jaar je zonnepanelen terugverdienen.
  • Voordelen van zonnepanelen in Wallonië. De toekenning van groene certificaten gaat stilaan achteruit. Samen met de fiscale voordelen die verdwijnen, vermindert echter ook de prijs die je tegenwoordig voor zonnepanelen betaalt. Het zal ongeveer 6,5 jaar in beslag nemen om de installatie van zonnepanelen volledig terug te verdienen.
  • Voordelen van zonnepanelen in Brussel. Bovenop de groene certificaten, kent Brussel een premie toe aan families met zonnepanelen in functie van de familiale situatie en de locatie van de woning. In Brussel verdien je dus op iets minder dan 6,5 jaar tijd je zonnepanelen terug.

Zonnepanelen blijven voordelig op lange termijn

Ook al is de installatiekost van zonnepanelen gestegen, zonne-energie blijft desalniettemin een winstgevende investering. Zonne-energie is namelijk gratis en de onderhoudskosten van zonnepanelen zijn minimaal. Je kan je zonnepanelen tevens sneller doen renderen als je groene elektriciteit verkoopt aan je energieleverancier. De voordelen van zonnepanelen zijn dus zeker op lange termijn nog steevast de moeite waard!

Dit artikel delen

Suggesties voor u