Waarom tijdelijk wonen zeker de moeite waard is

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
22 januari 2021

Er bestaan verschillende vormen van tijdelijk wonen…

Onder tijdelijk wonen kunnen een heel aantal zaken verstaan worden. Ten eerste kan je bijvoorbeeld tijdelijk in een huurappartement wonen terwijl je op zoek bent naar een eigen stek om te kopen. Maar er zijn ook vormen van tijdelijk wonen waarbij een groot pand tijdelijk omgevormd wordt tot woonruimte voor verschillende mensen. 

intérieur d'un appartement design

Een tijdje wonen in een gehuurd huis

Wie slechts tijdelijk ergens wil wonen, kiest het beste voor een huurwoning of – appartement. Dit kan verschillende redenen hebben: je hebt tijdelijk een job op een bepaalde locatie, je wil testen of wonen in een bepaalde streek wel iets voor jou is, je wil tijdelijk huren alvorens je een eigen woning koop, je woont tijdelijk in een gehuurd stekje terwijl je je woning verbouwt, … Een tijdelijk onderkomen is een goede manier om voor jezelf uit te zoeken wat je nu echt verwacht van je woning, alvorens je effectief beslist om er eentje te kopen.

Tijdelijk wonen als nieuwe woonvorm

Tijdelijk wonen is de laatste jaren echter ook opgekomen als een echte nieuwe woonvorm, net zoals samenhuizen of kangoeroewonen. Bij tijdelijk wonen is het de bedoeling dat je tijdelijk in een leegstaand pand – kantoorgebouw, historisch gebouw, fabriekshal, … – gaat wonen. Natuurlijk ben je geen kraker. Daarom verloopt dit tijdelijk wonen via verschillende organisaties, zoals bijvoorbeeld Camelot.

De voordelen van tijdelijke anti kraak bewoning

De bedoeling van tijdelijke bewoning is verval of inbraak door leegstand te vermijden. Dit doet men door mensen in de gebouwen te laten wonen. De organisatie verdeelt het pand in delen en zorgt ervoor dat het bewoonbaar wordt. Vervolgens kan je er woonruimte ‘huren’.

Bewoning van deze leegstaande panden is slechts tijdelijk. Ze zijn immers bestemd voor de sloop, of wachten of een renovatie, herbestemming of verkoop. Bovendien weet je nooit hoe lang je in een gebouw zal kunnen blijven wonen, dit varieert van enkele maanden tot soms zelfs jaren. Meestal weet je slechts enkele weken op voorhand dat je zal moeten verhuizen, een grote flexibiliteit en verantwoordelijkheidsgevoel zijn dus vereist. Daartegenover staat dat je dankzij tijdelijkwonenprojecten van een grote en unieke woonruimte kan genieten voor een erg lage prijs. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u