Waarom we massaal vallen voor de charmes van een beluikhuisje

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
5 maart 2021

Wonen in oude arbeidershuisjes

Je vindt ze vooral in Gent, maar ook in Brussel en Antwerpen. Beluikhuisjes zijn charmante woningen die rond een hof of binnenplaats gegroepeerd staan. Terwijl ze vroeger voor arme fabrieksarbeiders bedoeld waren, zijn ze nu weer hip en begeerd. Kleine citéhuisjes worden almaar vaker omgetoverd tot hippe stadswoningen. En dat hoeft niet te verbazen, want de kleine huisjes zijn bijzonder charmant.

beluikhuisje

Een citéhuisje: klein maar fijn

We gaan vandaag almaar kleiner wonen. Er is natuurlijk de bevolkingsgroei, maar we leven ook graag minimalistisch en brengen veel tijd buitenhuis door. Een beluikwoning is vaak maar vijftig vierkante meter groot, maar met een praktische inrichting net groot genoeg voor singles of jonge koppels. De huisjes zijn meestal omgeven door groen en liggen in verkeersvrije of rustige steegjes. Zo woon je in een aangename woonwijk, maar toch vlak bij de grootstad. Geen wonder dat de charme van beluiken wordt herontdekt.

Oude elementen

In de 19de eeuw waren de levensomstandigheden in beluiken niet altijd optimaal. Zo deelden alle woningen binnen een beluik vaak maar √©√©n toilet en werd de ingang van de wijk ‚Äôs nachts afgesloten. De meeste beluiken bevonden zich dan ook in een erbarmelijke staat. Gelukkig zijn de arbeidershuisjes rond de Tweede Wereldoorlog omgevormd tot aangename en lichte gezinswoningen. Vandaag bevatten de overblijvende beluikhuisjes wel nog originele elementen, zoals schattige tegelvloeren of houten balken.

Een nieuw leven voor beluikhuisjes

De armzalige beluikhuisjes worden nu¬†volledig gestript¬†en heringericht met een eigentijdse keuken, een nieuwe trap en hippe meubels. De combinatie van¬†oude en nieuwe elementen¬†heeft een uniek en tijdloos effect. Het is niet eenvoudig om een van de resterende huisjes te pakken te krijgen. Maar als het je lukt, kun je met een beperkt budget een¬†comfortabele woning¬†cre√ęren. De minihuisjes zijn namelijk verrassend betaalbaar, waardoor je meer budget hebt voor een luxueuze afwerking. Een idee voor je volgende¬†renovatieproject?¬†¬†

Dit artikel delen

Suggesties voor u