Waarop moet je letten als je een garagepoort koopt?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
5 maart 2021

De veiligheidsnormen van een garagepoort zijn erg belangrijk

Als je een garagepoort koopt, wil je natuurlijk een praktische en mooie garagepoort die past bij de stijl van je huis. Toch zijn er een aantal dingen waarop je dient te letten als je een garagepoort koopt. De veiligheidsnormen van een garagepoort zijn bijvoorbeeld erg belangrijk.

Garage

De Europese veiligheidsnormen

Als je een garagepoort koopt, vraag je best even na of de garagepoort in kwestie wel voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Sinds 1 mei 2005 is voor de garagepoorten namelijk de Europese norm 13241-1 van toepassing en is deze ook in BelgiĂ« verplicht. Een garagepoort moet dus bij wet voldoen aan een reeks strenge veiligheidsvoorwaarden. Beantwoordt je garagepoort aan deze Europese normen, dan zou je garagepoort beter bestand zijn tegen ongelukken of inbraken.

Wat zijn de veiligheidsnormen voor een garage?

In de Europese veiligheidsnormen voor garages zijn een aantal strikte regels opgenomen:

  • Er mogen geen uitstekende delen aan de garage zijn. Scherpe uitsteeksels kunnen immers ernstige verwoningen veroorzaken. Ga daarom na of er nergens aan de garage delen zijn die uitsteken. Kijk ook naar deurklinken en scharnieren.
  • Dunne windingen zijn verplicht. Het moet onmogelijk zijn om je vingers tussen de windingen te steken, ook al gebeurt dat per ongeluk.
  • Een blokkeersysteem zorgt ervoor dat de motor blokkeert zodra iets de beweging van de poort belemmert. Dat is goed voor de motor van je garagepoort, maar des te belangrijker voor je eigen veiligheid
  • Een vingerklembeveiliging zorg ervoor dat de beweging van de garagepoort stopt zodra er iets in de weg komt, bijvoorbeeld van de secties van een sectionale poort. Spleten waar vingers in vast kunnen geraken moeten zo veel mogelijk vermeden worden.
  • Een veerbreukbeveiliging zorg ervoor dat de garagepoort blijft openstaan als de veren van de poort zouden breken. Als er geen veerbreukbeveiliging voorzien, zal de garagepoort bij het breken van de veren plots naar beneden vallen. Let er tevens op dat er geen brekende veren kunnen wegspringen.
  • Een automatische garagepoort mag niet te krachtig zijn. De constructeur moet zich houden aan een maximale belasting.

Een veilige motor voor je garagepoort

De motor van je garagepoort kies je best altijd in functie van het gewicht van je garage. Elektrische motoren voor garagepoorten bestaan bijvoorbeeld in verschillende sterktes. Vraag naar de motorsterkte die geschikt is voor jouw garagepoort.

Dit artikel delen

Suggesties voor u