Wat dekt de verzekering waterschade?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
26 januari 2021

De verzekering waterschade

Je brandverzekering dekt veel meer dan alleen schade als gevolg van brand. Zo dekt je brandverzekering ook waterschade. Wat houdt waterschade precies in en wanneer kan je beroep doen op je verzekeraar om waterschade te laten vergoeden?

waterschade

Wat dekt de verzekering waterschade?

Wat je verzekering waterschade precies dekt, is afhankelijk van je verzekeraar. Over het algemeen is het wel zo dat een verzekering waterschade erg ruim is, en dus veel schadegevallen dekt. Waterschade als gevolg van een lek, herstellingswerken, schade aan goederen als gevolg van water, … in de meeste gevallen is het allemaal gedekt. Ook schade als gevolg van vriestemperaturen, zoals een bevroren waterleiding, wordt vaak gedekt.

De verzekering waterschade dekt trouwens niet alleen de schade aan goederen, maar ook de kosten voor het opsporen van het lek worden in principe vergoed.

Wat dekt de verzekering waterschade niet?

Een verzekering waterschade is vaak erg ruim, maar dekt uiteraard niet alle gevallen van waterschade. Bij een overstroming is het de polis rond natuurrampen die de schade dekt, en niet de polis rond waterschade. Verder ben je ook niet gedekt als er waterschade ontstaat als gevolg van je eigen nalatigheid. Heb je bijvoorbeeld een tweede buitenverblijf, en vergeet je de waterleiding leeg te maken tijdens de winter? Dan is de schade als gevolg daarvan (bijvoorbeeld een bevroren waterleiding) niet gedekt door de verzekeringsmaatschappij. Ook als je je ramen laat openstaan tijdens een regenbui, is eventuele schade die daardoor ontstaat niet gedekt. Ten slotte worden de herstellingswerken aan kapotte installaties vaak niet gedekt.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen. Om waterschade te voorkomen, is het dus belangrijk om je hydraulische installaties goed te onderhouden. Tijdens de winter is het belangrijk om regelmatig je waterleiding te gebruiken, of om de waterleiding af te sluiten en volledig leeg te maken. Kijk ook regelmatig de staat van het dak en van gevels na, en herstel spleten waarlangs water binnen zou kunnen sijpelen. Let tenslotte op eventuele vochtplekken die kunnen duiden op een lek in ingemetselde leidingen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u