Wat is een syndicus?

Geschreven door Logic-Immo.be
5 maart 2021

En wat doet hij of zijn?

Woon je in een groot appartementsgebouw? Dan betaal je wellicht een bijdrage voor de kosten van de syndicus, de persoon die instaat voor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw. Als je in een klein appartementsgebouw woont, ken je de syndicus misschien zelfs bij naam en toenaam, want vaak neemt een van je buren die taak dan op zich.

syndicus

Vereniging van mede-eigenaars

Eigenaars van een appartement zijn automatisch mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen van het gebouw, zoals de inkom, de trappenhal, de lift, de ondergrondse parkeergarage, … Wanneer een gebouw meer dan één eigenaar heeft, moet er een vereniging van mede-eigenaars (VME) worden opgericht. Die vereniging beraadt zich over het onderhoud van de gemeenschappelijke delen. Nu, ‘beraden’ is veel gezegd, want vaak gaat dit over enkele eenvoudige afspraken tussen buren onderling, bijvoorbeeld over het dweilen van de gang of het onderhoud van het centrale ventilatiesysteem.

Wat doet een syndicus?

Of je nu een appartement bezit in een klein appartementsgebouw of in een groot complex, de vereniging van mede-eigenaars hoort altijd een syndicus aan te stellen. Dat is een persoon of instantie die belast is met de uitvoering van wat de VME beslist. Soms is dat een van je buren, in andere gevallen is dat een professional met technische knowhow over het onderhoud, de technische installaties, de verwarming en ventilatie, …

Een professionele syndicus

De aanstelling van een professionele syndicus, die een opleiding tot vastgoedmakelaar genoten heeft, biedt enkele grote voordelen. Om te beginnen is hij of zij onafhankelijk, en dus bij uitstek geschikt om geschillen of onenigheden tussen appartementseigenaars met een neutrale en objectieve blik te bekijken. Ten tweede heeft hij, dankzij zijn opleiding, kennis van zaken. En dat is nodig om een appartementsgebouw correct te beheren.

Voor zijn aansprakelijkheid en de uitoefening van zijn ambt, moet je een professionele syndicus uiteraard betalen. De bijdrage wordt bepaald door het contract met de VME. Er zijn geen vaste of aanbevolen tarieven. Als mede-eigenaar kun je bijvoorbeeld ook beslissen om de bijdrage door te rekenen aan de huurders.

Dit artikel delen

Suggesties voor u