Wat moet er in een huurovereenkomst voor een garage staan?

Geschreven door Logic-Immo.be
5 maart 2021

Beter te veel clausules dan te weinig!

Heb je een garage maar geen auto? Is al die ruimte dus overbodige luxe voor je? Door je garage aan iemand anders te verhuren maak je er toch iemand blij mee én je houdt er een aardig zakcentje aan over. We zetten voor je op een rijtje wat er zoal in een huurovereenkomst voor een garage moet staan.

Huurcontract

Minder streng dan woninghuur

Er gelden andere regels voor garagehuur dan voor woninghuur en handelshuur. Garageverhuur valt namelijk onder ‘gemene huur’ en is daardoor minder streng. Het wordt dan ook gekenmerkt door de vaak korte duur en eveneens korte opzegperiode. Dat betekent dat je contract voor een groot deel afhankelijk is van wat je met de huurder onderling overeenkomt en dat je er clausules in kunt opnemen die bij woninghuur niet mogelijk zouden zijn.

  • Het belangrijkste punt is de duur van het huurcontract. Stel vast of je verhuurt voor bepaalde of onbepaalde tijd. Bij onbepaalde duur kan er een opzegtermijn opgenomen worden in het contract.
  • Bij huurwoningen is de waarborg beperkt tot een bedrag dat gelijk is aan maximaal twee maanden huur. Bij garages geldt die beperking niet en kun je dus zoveel waarborg vragen als je wilt. Dat bedrag hoeft bovendien niet noodzakelijk op een geblokkeerde rekening gestort te worden en mag zelfs contant betaald worden.
  • Spreek niet alleen af wat de huurder voor de garage betaalt, maar ook waar de huurprijs precies uit bestaat en welke kosten er zoal inbegrepen zijn. Wie draait bijvoorbeeld op voor de elektriciteitskosten? Houd er ook rekening mee dat garageverhuur onderhevig is aan 21% btw.

Overige clausules in de huurovereenkomst voor garages

Verder is het verstandig om clausules in het contract op te nemen die je dekken tegen verschillende problemen. Vermeld bijvoorbeeld dat de huurder de garage enkel mag gebruiken voor het parkeren van de auto en niet om feestjes te organiseren of te repeteren met een bandje. Of vermeld wie er voor de kosten moet opdraaien als de garage beschadigd wordt, al dan niet door fouten van de huurder. Wat dat betreft is het geen slecht idee om van tevoren een gedetailleerde plaatsbeschrijving op te maken. Dek je dus in tegen alle omstandigheden. Het is beter om te veel clausules op te nemen dan te weinig. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u