Wat zijn de rechten van de huurder bij de verkoop van het huis?

Geschreven door Logic-Immo.be
5 maart 2021

De huurovereenkomst zomaar opzeggen kan meestal niet

De eigenaar van een huurwoning kan steeds beslissen om zijn eigendom te verkopen, ongeacht of er op dat moment huurders wonen. Dat wil echter niet zeggen dat het huurcontract zomaar opgezegd kan worden. Als huurder heb je bij de verkoop van het huis namelijk bepaalde rechten afhankelijk van het soort en de looptijd van het huurcontract. 

rechten huurder aan de verkoop van een huurwoning

Geregistreerd contract

Een verhuurder is eigenlijk verplicht om een huurcontract te laten registreren. Dat wil zeggen dat het een ‘vaste datum’ krijgt, waarmee bewezen kan worden op welk moment het contract is aangegaan. Dat is onder meer van belang bij het bepalen van de opzegtermijn, maar daarnaast houdt het in dat je als huurder beschermd bent tegen uitzetting na verkoop van het onroerend goed. De nieuwe verhuurder heeft namelijk precies dezelfde rechten en plichten als zijn voorganger. Mocht de nieuwe verhuurder het contract dus willen opzeggen, dan zal hij de gewone procedure moeten volgen. Dat hangt dan weer af van de looptijd van het contract, maar over het algemeen mag een verhuurder enkel onder bepaalde omstandigheden het huurcontract vroegtijdig opzeggen, bijvoorbeeld wanneer hij zelf de woning wil betrekken. Volgt hij die regels niet, dan moet hij een schadevergoeding aan de huurder betalen.

Let op: een clausule in het huurcontract die stelt dat een eventuele nieuwe eigenaar de huurder mag uitzetten, is dus ongeldig!

Niet-geregistreerd contract

Als je huurcontract niet geregistreerd is, dan zit de situatie wat anders in elkaar. De nieuwe eigenaar neemt nog steeds de huurovereenkomst over, maar het is voor hem makkelijker om het contract op te zeggen. Zo hoeft hij maar een opzegtermijn van drie maanden te geven. Als de huurder echter minder dan zes maanden in het huurhuis woont, kan de nieuwe eigenaar de huurder gewoon uit de woning zetten, zonder opzegtermijn en zonder schadevergoeding! Daaruit blijkt dus wel hoe belangrijk het is om het contract te laten registreren.

Rechten van de huurder bij bezichtiging

Voordat de eigenlijke verkoop plaatsvindt, kan het natuurlijk zijn dat er bezoekers langskomen voor een bezichtiging. Daarvan moet de eigenaar je sowieso op de hoogte brengen. Soms zijn bezoekmomenten al vastgelegd in het huurcontract, maar zo niet, dan kun je dat onderling afspreken met de verhuurder. Over het algemeen moet een huurder wekelijks twee of drie bezoekmomenten toelaten.

Dit artikel delen

Suggesties voor u