Wat zijn groenestroomcertificaten?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

En kom jij ervoor in aanmerking?

Probeer eens door een typisch Vlaamse straat te rijden en géén zonnepanelen op te merken. Moeilijke opgave, niet? Zonnepanelen zijn op veel plaatsen in Vlaanderen vandaag inderdaad eerder de norm dan de uitzondering, en dat hebben we te danken aan de groenestroomcertificaten die de overheid een aantal jaren geleden in het leven riep. Jammer genoeg komt niet iedereen er tegenwoordig nog voor in aanmerking. Lees hier meer over de voorwaarden om aanspraak te maken op een groenestroomcertificaat en ontdek meteen of zonnepanelen op jouw dak wel echt de moeite zullen lonen – certificaat of niet.

Fotovoltaïsche Pannelen

Het groenestroomcertificaat

De Vlaamse overheid koestert nu al enkele jaren ambitieuze plannen om tegen 2050 elke woning in Vlaanderen een EPC met A-label te doen behalen. In 2006 lag de focus op zonnepanelen en werd het groenestroomcertificaat gelanceerd om de Vlamingen warm te maken voor zonne-energie. Het idee: per 1.000 kWh energie die je zonnepanelen opwekken, krijg je een groenestroomcertificaat dat in een online databank wordt bijgehouden. Elk jaar koopt de netbeheerder al je verzamelde certificaten op. Welk bedrag je precies krijgt voor elk certificaat, hangt af van het jaar waarin je je panelen installeerde.

Kom ik nog in aanmerking voor groenestroomcertificaten?

Als je dit leest, heb je allicht nog geen zonnepanelen geïnstalleerd. In dat geval zul je helaas ook niet meer in aanmerking komen voor groenestroomcertificaten, want de regeling is niet meer van tel voor installaties die na 14 juni 2015 in gebruik zijn genomen. De overheid beschouwt zonnepanelen ondertussen namelijk als een investering die zichzelf terugbetaalt en waarvoor je dus geen bijzondere voorwaarden hoeft te genieten. Om diezelfde reden krijg je voor zonnepanelen vandaag ook geen andere vormen van premies meer.

En wat met het prosumententarief?

Veel mensen die op dit moment zonnepanelen overwegen, laten zich afschrikken door het prosumententarief. Die nieuwe regeling bepaalt dat alle particulieren die in Vlaanderen zonnepanelen bezitten, ongeveer 300 euro per jaar – het tarief verschilt naargelang de netbeheerder – moeten betalen, zelfs al is hun energiesaldo negatief of gelijk aan nul. De overheid gaat er immers vanuit dat je sowieso het distributienet gebruikt en daar moet een vergoeding tegenover staan.  

Is zonnepanelen installeren dan nog wel de moeite?

Aangenaam nieuws is het uiteraard niet, maar laat je vooral niet afschrikken door het prosumententarief en gebrek aan premies. Zonnepanelen blijven een interessante investering, omdat je met zonnepanelen ook de voordelen van een terugdraaiende elektriciteitsmeter geniet. Als je zonnepanelen (meer dan) voldoende energie produceren om in je verbruik te voorzien, betaal je dus niets meer voor je elektriciteit.

Hoeveel zou jij uit zonnepanelen halen?

Als je nog twijfelt over zonnepanelen, is het zeker de moeite om de Zonnekaart eens te bekijken. Op die kaart zie je meteen of je dak al dan niet geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel de installatie je ongeveer zou kosten. Je kunt er ook makkelijk de terugverdientijd voor je panelen berekenen.

Uiteraard houdt groen wonen meer in dan zonnepanelen installeren. Ontdek nog meer tips om duurzaam te wonen!

Dit artikel delen

Suggesties voor u