Wat zijn je rechten als huurder wanneer de woning van eigenaar verandert?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
5 maart 2021

Je gehuurde woning wordt verkocht, wat nu?

Kan je zomaar uit je woning gezet worden? En blijven je rechten als huurder gelijk? Dat zijn waarschijnlijk de eerste vragen die je jezelf stelt wanneer je hoort dat je huis of appartement een andere eigenaar krijgt. Het antwoord op deze vragen hangt echter af of de huurovereenkomst een vaste datum heeft of niet. Indien je huurcontract geregistreerd werd, heeft het een vaste datum. Dit geldt ook voor een overeenkomst die door de notaris werd opgesteld, maar bij een mondelinge huurovereenkomst is dit niet het geval. 

rechten als huurders

De huurovereenkomst heeft een vaste datum

Heeft het huurcontract een vaste datum voordat het goed verkocht werd? Dan verandert er niet veel voor de huurder. De nieuwe verhuurder heeft namelijk exact dezelfde rechten en plichten als de vorige eigenaar. De nieuwe eigenaar moet deze huurovereenkomst dus op exact dezelfde manier naleven.

De verhuurder kan de huurovereenkomst enkel beëindigen als hij zelf in de woning gaat wonen. Hierbij is er een opzeggingstermijn van zes maand. Wil de nieuwe verhuurder werken uitvoeren of zelfs de huurovereenkomst stopzetten? Dan moet hij wachten tot het einde van de eerstvolgende driejarige periode en een vergoeding betalen. Indien deze opzegging zonder enige motivatie van de verhuurder gebeurt, moet hij je een vergoeding van negen maanden huur betalen.

Staat er in je contract dat je bij de verkoop van de woning onmiddellijk moet vertrekken? Onthoud dan goed dat zo’n clausule niet geldig is.

Je rechten als huurder bij een huurcontract zonder vaste datum

Woon je minder dan zes maanden in de gehuurde woning? Dan kan de eigenaar de huurovereenkomst stopzetten zonder een vergoeding of motivatie.

Als je er al langer dan zes maanden woont, ben je als huurder beter beschermd. De verhuurder krijgt dezelfde rechten en plichten als de vorige eigenaar, maar er gelden enkele afwijkingen. Wanneer de eigenaar namelijk zelf in de woning wil wonen, belangrijke werken wil uitvoeren of een vergoeding betaalt, kan de verhuurder de huurovereenkomst opzeggen zonder te wachten tot het einde van de driejarige periode. De opzeggingstermijn bedraagt ook slechts drie maanden in plaats van zes maanden. De verhuurder moet je hier binnen de drie maanden over inlichten. Is deze termijn verstreken? Dan vervalt bovenstaand recht en moet de nieuwe eigenaar de huurovereenkomst naleven zoals de vorige verhuurder. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u