Waterdoorlatende materialen voor je oprit

Geschreven door Logic-Immo.be
21 januari 2021

Door de veranderende weersomstandigheden is wateroverlast ook in België een groeiend probleem. Op piekmomenten kunnen de riolen de overvloed aan regenwater niet slikken en komen straten en woonerven blank te staan. Wil je vermijden dat je telkens weer door het water moet waden, dan kun je kiezen voor een oprit in een waterdoorlatend materiaal. Een overzicht van de mogelijkheden.

Waterdoorlatende materialen voor je oprit

1. Los steenmateriaal

Een klassieke oplossing is om een oprit aan te leggen met kleine, losliggende steentjes zoals dolomiet, grind, kiezel of split. Dit is makkelijk, maar heeft ook nadelen. Zo vergt het veel onderhoud – zeker in de herfst – en krijg je makkelijk kale plekken en putten.

2. Grasbetontegels

Met grasbetontegels kies je voor een verharde oprit in combinatie met natuurlijk gras. De open structuur laat water door, maar biedt tegelijk voldoende veiligheid. Er bestaan tal van verschillende soorten grasbetontegels, van strakke tot meer golvende designs. Ook kun je combinaties van verschillende legpatronen maken.

Wil je liever geen groen? Het is evengoed mogelijk om de holtes in de grasbetontegels te vullen met fijne steenslag (split).

3. Poreuze betonstraatstenen

Wil je volle stenen die toch water doorlaten op je oprit? Dan zijn poreuze betonstraatstenen de geknipte oplossing. Deze hebben een open betonstructuur – een poreuze deklaag en onderlaag – die ervoor zorgt dat het water door de poriën van de steen kan sijpelen en via een waterdoorlatende fundering in de ondergrond kan trekken.

4. Waterpasserende betonstraatstenen

Deze oplossing bestaat uit betonstraatstenen met daartussen grote afstandhouders die voor brede voegen zorgen. Het openingspercentage bedraagt ongeveer tien procent van de oppervlakte. Door deze constructie te combineren met een doorlatende fundering en straatlaag, kan het water moeiteloos wegtrekken, zelfs bij hevige regenbuien.

Waterdoorlatende materialen voor je oprit kiezen

Elk van deze oplossingen heeft zijn voor- en nadelen. Ook je persoonlijke voorkeur speelt natuurlijk een grote rol. Raak je er niet uit? Laat je dan zeker adviseren door een specialist vooraleer je je keuze maakt.

Dit artikel delen

Suggesties voor u