Weetjes over Wemmel in Vlaams-Brabant

Geschreven door Logic-Immo.be
5 maart 2021

Wist je dat?

Wemmel is een gemeente in Vlaams-Brabant op de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er wonen meer dan 15.000 inwoners. Beroemde Wemmelaars zijn Johan Verminnen, Nicole en Hugo en Romelu Lukaku. Wat je nog moet weten over Wemmel? Je leest het hier!

Nivelles

Groen wonen naast Brussel

Wemmel is al decennialang vergroeid met de Brusselse agglomeratie. Toch behoudt Wemmel zijn eigen karakter. De dorpskern oogt groen en voelt kleinschalig en gezellig aan. Wist je dat het gemeentehuis van Wemmel sinds 1938 in een zeventiende-eeuws kasteel is gevestigd, te midden van een prachtige kasteeltuin in de dorpskern (zie foto)?

Wie op-en-top groen wil wonen, kan op zoek gaan naar een huis of villa in de wijken Oude Molen, Bos, Boechout en Zijp, in het noordoosten van de gemeente, op een boogscheut van de Plantentuin van Meise. Het heuvelachtige landschap van de Brabantse Kouters is bovendien ideaal voor wandel- en fietstochten.

Toch ligt Wemmel ook dicht bij alle Brusselse voorzieningen en uitgaansgelegenheden. Van in Wemmel-centrum sta je met de auto op nog geen tien minuutjes op de Heizel. De historische binnenstad van Brussel bereik je op een halfuur tijd met het openbaar vervoer. Wie in Brussel werkt, kan de dagelijkse pendel dus sterk reduceren!

Wemmel, een ongewone faciliteitengemeente

Wemmel is een Vlaamse faciliteitengemeente waar ongeveer de helft van de bewoners Franstalig is. Tot voor kort kwam er in de Wemmelse verkiezingen telkens een tweetalige ‘Lijst van de Burgemeester’ op, die Nederlandstalige en Franstalige Wemmelaars verenigde. Daar kwam in 2006 verandering in, toen de Franstalige partijen een eigen kartel vormden. Tegenwoordig komen CD&V, Open Vld, N-VA en Groen samen op als ‘WEMMEL’ en de Franstalige partijen MR, cdH, PS en Ecolo als ‘Liste du Bourgmestre’. En weet je wat? Ze besturen samen!

Dit artikel delen

Suggesties voor u