Welk vastgoedadvies moet je in 2014 zeker ter harte nemen?

Geschreven door Logic-Immo.be
17 maart 2014

Een huis kopen in 2014: een goed idee

Op zoek naar een eigen stek? Dan doe je er goed aan om in 2014 een woning te kopen! De huizenprijzen zijn lager dan de vorige jaren (en zullen niet meer verder dalen), je kan gebruik maken van de hypotheekaftrek en de hypotheekrente staat erg laag. Bovendien is kopen voordeliger dan huren: de huurprijzen stijgen namelijk, waardoor het minder voordelig is dan eigenaar zijn. Een woning kopen blijft uiteraard een hele investering.

clés

Hoeveel kan je lenen?

Alvorens je op zoek gaat naar de woning van je dromen, is het absoluut nodig om je budget te bepalen. Vaak hebben mensen wel een vaag idee, maar ze krijgen nooit het advies om dit nauwkeurig te berekenen. Hoeveel verdien je? Heb je spaargeld dat je kan aanspreken? Onthoud goed dat het maximale maandelijkse bedrag dat je aan de bank mag terugbetalen, grofweg 1/3e van je maandelijkse inkomen bedraagt. Laat dit dus een indicator zijn voor het bedrag dat je kan gaan lenen. Tip: spreek met meerdere instellingen en adviseurs en dwing zo de beste voorwaarden af.

Onderhandel altijd over de prijs

Als je op zoek gaat naar geschikte woningen, laat je dan niet afschrikken door de vraagprijs. Deze is in de meeste gevallen een indicator en dus onderhandelbaar. Grijp dus je kans! Aarzel niet om tijdens het onderhandelproces enkele mindere kantjes van het huis aan te halen, dat geeft je een hefboom. Weet je niet goed hoeveel je van de prijs af kunt halen? Een korting van 10 tot 20% kan in de meeste gevallen bedongen worden.

Profiteer van de huidige marktvoorwaarden

Er steken de laatste jaren heel wat doemberichten de kop op over vastgoed. “Huizen zijn onbetaalbaar”, hoor je wel eens, zeker voor jongeren. Toch valt dat relatief gezien allemaal heel goed mee. Meer nog: in 2014 geniet je van heel wat gunstige voorwaarden en profiteer je van de lage rente. Wie van plan is om een woning te kopen, wacht het best niet langer. De rente zal ongetwijfeld stijgen nu de economie opnieuw aanzwengelt, het aantal subsidies slinkt snel en de toekomst van de fiscale aftrek is onzeker.

Dit artikel delen

Suggesties voor u