Welke ecologische bouwmaterialen bestaan er?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
26 januari 2021

Een overzicht van de meest ecologische bouwmaterialen

Ecologisch bouwen betekent energie- en waterbesparend bouwen. Door zo veel mogelijk natuurlijke en groene materialen te gebruiken, wordt de ecologische voetafdruk dus zo veel mogelijk beperkt. Maar welke ecologische bouwmaterialen bestaan er zoal? Hieronder een overzicht van de meest gebruikte milieuvriendelijke bouwmaterialen!

bamboe

Nagroeibare of teeltbare bouwmaterialen

De meest ecologische bouwmaterialen zijn nagroeibare of teeltbare bouwmaterialen. Dit zijn namelijk materialen die volledig of voor het grootste deel bestaan uit hernieuwbare grondstoffen, waardoor uitputting zo goed als onmogelijk wordt. Bovendien zijn er geen afvalproblemen en garanderen deze grondstoffen een duurzame ontwikkeling op lange termijn.

Voorbeelden van nagroeibare grondstoffen zijn hout, hennep, vlas, kurk, riet, bamboe, kokos, katoen, schapenwol, stro, etc. Nagroeibare bouwmaterialen zijn bijvoorbeeld constructiehout, kurk als muur- of vloerbedekking of als isolatiemateriaal, riet als dakbedekking, bamboehout voor vloeren, deuren en kasten.

Kokos, hennep, schapenwol, vlas stro en papiervlokken kunnen als isolatiemateriaal gebruikt worden, terwijl zetmeel en lijnolie dient om muren of hout mee te bewerken.

Minerale bouwmaterialen

Sommige traditionele bouwmaterialen komen uit de minerale sector en zijn eveneens ecologische bouwmaterialen. Minerale materialen zijn immers afkomstig van grondstoffen die aan het aardoppervlak gedolven worden, zoals gesteenten en klei. Kies liever voor grondstoffen die ruim voorradig zijn, zoals klei en zand. Materialen zoals zeldzame metalen zijn minder voorradig en daarom minder ecologisch.

Gerecycleerde bouwmaterialen

Gerecycleerde bouwmaterialen worden uit afval vervaardigd en lijken daarom erg milieuvriendelijk. De recyclage van afvalstoffen is echter een industrie op zich geworden, waardoor gerecycleerde bouwmaterialen meestal veel minder ecologisch zijn dan ze worden voorgesteld.

Ecologische bouwmaterialen herkennen

Ecologische bouwmaterialen kan je herkennen aan het VIBE-label of het Natureplus label. Het VIBE-label is een onafhankelijk label voor de bouwsector. Het staat voor bouwpartners die veel verder gaan inzake duurzaam bouwen dan de wettelijke norm.

Het Natureplus label is een internationaal label voor gezonde en milieuvriendelijke bouwmaterialen. De criteria van Natureplus worden als de strengste beschouwd van alle internationale labels. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u