Winter en vorst: is jouw woning goed beschermd voor de winter?

Geschreven door Logic-Immo.be
7 december 2021

Met de terugkeer van de wintertemperaturen kunnen huizen wegens de kou schade oplopen: waterleidingen die stuk vriezen, schimmel op de muur, verzwakte daken, enz.

Winter en vorst: is jouw woning goed beschermd voor de winter?

Seraphin de digitale verzekeringsmakelaar, geeft je advies hoe je jouw woning het beste kunt beschermen tegen de risico’s van de winter.  Als je ondanks alle voorzorg toch nog schade oploopt dan helpen wij je verder met het ondernemen van de juiste acties om je kansen te vergroten om vergoed te worden dankzij je woonverzekering.

Onze tips om je huis te beschermen

  1. Bescherm je waterleidingen die aan de kou zijn blootgesteld

Het grootste risico bij vorst is waterschade. Wanneer jouw leidingen aan temperaturen onder de nul worden blootgesteld, bevriest het water dat zich in de leidingen bevindt en oefent dit een druk uit. Bij het ontdooien kunnen barsten ontstaan die waterlekkage veroorzaken. Dit risico betreft met name de leidingen buitenshuis of in onverwarmde ruimtes zoals de garage, kelder of zolder. Om te voorkomen dat de leidingen bevriezen, bestaan er verschillende oplossingen: ofwel moet je zorgen voor een minimale verwarming in deze ruimtes, ofwel kan je de leidingen afdekken met isolatieschuim.

Let ook op als je een tweede woning hebt, want in leegstaande woningen zien verzekeraars de meeste schade wegens vorst. Als je bijvoorbeeld weet dat het appartement de hele winter niet bezet zal zijn, laat dan alle leidingen leeglopen en sluit de waterkraan af. Zorg anders voor een minimale verwarming.

2. Zorg voor een goede thermische isolatie van je woning

Een ander risico van vorst is het ontstaan van condens en schimmel door koudebruggen en hoge luchtvochtigheid. Koudebruggen zijn slecht geïsoleerde ruimtes in huis waar de koude winterlucht doorheen stroomt. Ze bevinden zich meestal rond de ramen en deuren of op dak- of grondniveau. Om schimmelvorming en slechte geuren te voorkomen is het belangrijk dat de woning een goede isolatie heeft, vooral in gebouwen die al wat ouder zijn. Er komt bij isoleren van het dak en de muren is een flinke investering kijken, maar dit is snel terugverdiend, zeker omdat je van de overheid subsidies kan krijgen. Bij ramen en deuren kan je de isolatie eenvoudig tegen lagere kosten verbeteren door isolerende voegen rond de randen van de kozijnen te plaatsen of dikke gordijnen of isolerende rolgordijnen te installeren.

Naast het vermijden van het risico op schade, zullen deze verbouwingen je woning een stuk aangenamer maken en je energierekening verlagen.

Wat te doen bij een schade wegens vorst?

Mocht je ondanks al je voorzorgsmaatregelen toch schade oplopen vanwege de winterse temperaturen, volg dan de volgende stappen. Allereerst moet de verzekerde onmiddellijk de nodige maatregelen nemen om de schade te beperken, zoals het afsluiten van de elektriciteit en/of de watertoevoer of voorwerpen verplaatsen die beschadigd zouden kunnen worden. Een van de eerste dingen die je moet doen, is de helpdesk van je verzekeringsmaatschappij bellen. Verzekeringsmaatschappijen hebben 24 uur per dag een noodlijn beschikbaar. Ze sturen indien nodig een loodgieter of andere professionals om de schade te beperken. De kosten van de reparateur worden door de maatschappij gedekt als bij de afwikkeling van de claim wordt vastgesteld dat de schade binnen de voorwaarden van je verzekeringscontract valt. Denk eraan om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen (foto, facturen) die je vervolgens naar je verzekeraar stuurt om vergoed te worden. Eenmaal de situatie gekalmeerd is, meld je opgelopen schade aan je verzekeraar. Bij Seraphin kan je jouw aangifte eenvoudig invoeren via een online vragenlijst. Het dossier wordt zo snel mogelijk naar de verzekeringsmaatschappij gestuurd.

Ben je verzekerd voor schade veroorzaakt door de winter?

Verzekeringsmaatschappijen zijn er om je in geval van een ramp te helpen en om reparaties te vergoeden wegens schade veroorzaakt door de kou, maar binnen bepaalde limieten.

Bij verzekeringen wordt het juridische principe ‘goede huisvader’ toegepast. Dat wil zeggen dat als de verzekering van mening is dat het verlies is veroorzaakt door jouw nalatigheid of een gebrek aan voorzorg, het kan weigeren tussen te komen. Wij adviseren je daarom om de adviezen die eerder in dit artikel zijn gegeven toe te passen. Meestal beginnen verzekeraars vragen te stellen als een verzekerde te vaak schade declareert. De gevallen van niet-interventie staan goed beschreven in de algemene voorwaarden van je woonverzekeringscontract.

De garanties die tussenkomen zullen variëren naargelang de aard van de ramp. Als je te maken krijgt met een leidinglekkage, komt je waterschade-garantie van toepassing om de schade aan je woning (vloeren, muren, enz.) te vergoeden. Als je meubels of huishoudelijke apparaten beschadigd raken door een waterlekkage, is de “inboedelverzekering” van toepassing.

Heb je een vraag over je woonverzekering en winterbescherming? Aarzel niet om je aan te sluiten bij de digitale verzekeringsmakelaar Seraphin. Als je enkel de aanbiedingen wil vergelijken met jouw huidige verzekering dan kan je vrijblijvend een online simulatie uitvoeren.

Seraphin

Dit artikel delen

Suggesties voor u