Wonen in een molen

Geschreven door Logic-Immo.be
4 februari 2021

Exclusief wonen

Het geven van een nieuwe bestemming aan oude gebouwen is de natte droom van elke (interieur)architect. Deze gebouwen bieden de unieke combinatie van bestaande, historische en beschermde elementen met hedendaagse technieken, moderne materialen en actueel wooncomfort. Wij gingen een kijkje nemen in een woning in een oude molen

molen

Een oude molen

Oude poldermolenswindmolens en watermolens raakten in de loop van de 20ste eeuw in onbruik, tot men opeens besefte dat ze nog steeds als woning konden ingezet worden! Zo vind je verspreid over België en Nederland heel wat oude molens een nieuwe woonbestemming kregen. In een klap blijft er ook een stukje van ons cultuurhistorisch patrimonium bewaard. Een mooi voorbeeld zijn de vier poldermolens aan de Hoornse vaart in Alkmaar, Nederland, die momenteel alle vier bewoond zijn door families. Wonen in een molen kan dus zeker nog in deze moderne tijden.

Renovatie architectuur van de bovenste plank

Een woonhuis bouwen in een oude molen, het is niet evident. Om de molen af te stemmen op de eisen van onze hedendaagse wooncultuur is meestal een grondige totaalrenovatie vereist. Vaak wordt de mechaniek van de molen ook terug in de oorspronkelijke staat hersteld, en daarom moet de architect in nauw overleg samenwerken met molenbouwers.

Wonen in een molen, iets voor jou?

Stel je maar even voor. Je woont in een historisch pand, in een woning met een verhaal, in een molen van misschien al honderden jaren oud. Rondom jou heb ongelooflijk veel vrije ruimte en je hebt gegarandeerd een mooi uitzicht vanuit je raam. Toch is er ook een minpuntje aan wonen in een oude molen. De ruimtes zijn meestal grillig van vorm, niet recht en vrij klein. En je moet natuurlijk tegen wind kunnen!

Wonen in een molen, spreekt het ook tot jouw verbeelding? Dan moet je snel een kijkje nemen tussen de immozoekertjes! Misschien heb je wel geluk, of wie weet stoot je op een ander interessant historisch pand

Dit artikel delen

Suggesties voor u