Wonen in een museum

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
4 februari 2021

Kralings museum wordt wooncomplex met luxe appartementen

Het Kralings museum in Rotterdam werd volledig omgebouwd tot een wooncomplex met maar liefst drie luxe appartementen. Het project kreeg de naam ‘Casa K’ en werd gerealiseerd door PENA Architecture. De bestaande structuur werd volledig in ere gehouden, al kregen de woonlagen wel een compleet nieuw ontwerp. Wonen in een museum? Het kan in Casa K!

museum

Van museum naar wooncomplex

In het Kralings museum in Rotterdam werden vroeger oude gebruiksvoorwerpen en kunst tentoongesteld. Onlangs kreeg het gebouw echter een nieuwe functie en werd het een wooncomplex met drie appartementen. Het gaat om een appartement op straatniveau dat uit twee lagen bestaat, namelijk een begane grondverdieping en een souterrain. Er is tevens een tuin voorzien van 600 m2.

Wonen in een museum: de uitdaging

PENA Architecture wou de bestaande structuur van het museum behouden, maar koos wel voor twee woonlagen en een compleet nieuw ontwerp. De uitdaging bestond erin om van het raamloze souterrain en de begane grond één geheel te maken binnen de grenzen van het beschermde stadsgezicht van de Hoflaan. PENA Architecture nam de uitdaging aan en begon in 2010 aan het project. Uiteindelijk werd Casa K opgeleverd eind 2013.

Wonen in een museum: Casa K

Casa K heeft als bijzonder kenmerk dat alle kasten in de werkkamer, de slaapkamer en de opslagruimte een onderdeel zijn van het ontwerp. De kasten hebben wel een andere kleur. Zo zijn de kasten in de keuken in een aluminium kleur uitgevoerd, terwijl de boekenkasten in de leeshoek in een donkergrijs gebeitst hout voorzien werden.

Het centraal element in Casa K is echter de in notenhout uitgevoerde kubus, waarlangs een trap loopt. De kubus staat op de kelderverdieping en steekt door de begane grond. Rond de kubus werd beloopbaar glas geplaatst, waardoor er daglicht binnenkomt op het souterrain. Op dit niveau werd een badkamer in de kubus ingebouwd.

In het bovengelegen appartement kan de kubus als loungeplek fungeren. Daarnaast dient de kubus als ruimteverdeler in het gehele huis. Dankzij de kubus heeft het woongebouw namelijk een duidelijk voor- en achtergedeelte.

In het hele wooncomplex is de combinatie van notenhout en de kleur zwart een vast element. De trapleuning werd bijvoorbeeld uitgevoerd in een zwart geschilderd metaal, net zoals de keukendeuren. In de keuken en de gang werden tevens zwarte armaturen toegepast.

Dit artikel delen

Suggesties voor u