Wonen op het water: de paalwoning

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
29 januari 2021

Gevoel van rust en vrijheid is met niets te vergelijken

Wie heeft er nooit van gedroomd om op het water te wonen? Dat het bij veel mensen tot de verbeelding spreekt, staat in elk geval als een paal boven water. De rust en de exclusieve uitstraling zijn al twee aspecten die bij velen in de smaak vallen. Moderne paalwoningen zijn trouwens niet meer te vergelijken met de originele. De houten palen zijn vervangen door moderne varianten en de woningen zijn voorzien van alle comfort. Bovendien is wonen op het water trendy. Reden genoeg om op palen te gaan wonen dus.

huis op palen

De oorspronkelijke bedoeling van paalwoningen

Het ontstaan van paalwoningen, ook wel bekend als ‘steltenhuizen’ gaat honderden jaren terug. Deze huisjes werden gebouwd aan rivieren, meren, zeeën of in moerassen en werden door vissers bewoond. Ze zorgden voor bescherming tegen hoog water, roofdieren en zelfs vijandelijke buren. Later zag je ze langs de kust ook regelmatig opduiken als strandhuisjes.

Paalwoningen zijn functioneel en esthetisch

De look van moderne paalwoningen is volledig veranderd ten opzichte van vroeger. De ruwe houten palen hebben plaats gemaakt voor strakke en design palen. In voormalige polder- of moerasgebieden is het een functionele, veilige en comfortabele manier van wonen geworden, waar architecten zich naar hartenlust mee uitleven. Je vindt er deze woonvorm dan ook in allerlei formaten en afmetingen. De vorm, de materialen en de kleur van de gevelbekleding bieden tal van mogelijkheden. Je kan er met andere woorden elke kanten mee uit.

Wonen op het water: een aparte belevenis

Door hun uitstraling en hun ontwerp zijn paalwoningen echte blikvangers in het landschap. In sommige gevallen zijn het zelfs landmarks die meteen je aandacht trekken. Maar er is meer dan dat. Niet alleen de buitenkant ziet er apart uit. Ook de interieurinrichting is vaak strak, elegant en tijdloos. Design elementen zijn nooit ver weg en in feite komen paalwoningen in de buurt van lofts, maar dan op ‘poten’. In veel paalwoningen zie je grote glaspartijen. Als je zo hoog boven de grond woont, zou het zonde zijn om niet volop van de lichtinval te profiteren.

De populariteit van paalwoningen heeft ook veel te maken met het gevoel dat je ‘in de hoogte’ woont. Het is met niets te vergelijken!     

Dit artikel delen

Suggesties voor u