Er worden steeds meer alternatieven onderzocht om zelf duurzame energie op te wekken. Ook het Oostenrijkse Splitterwerk draagt zijn steentje bij aan de zoektocht naar manieren om milieuvriendelijk energie te produceren. Het bedrijf presenteerde op de Internationale Bauaustellung in Hamburg het BIQ House: het eerste huis ter wereld met een algen gevel dat zelf stroom produceert.
Het belangrijkste kenmerk van het BIQ house is de bioreactieve gevel. Deze gevel bestaat uit 129 glaspanelen met een bioreactor. Deze bioreactor bestaat een transparant hol paneel dat met algen gevuld wordt. Iedere bioreactor heeft een eigen toevoer en afvoer, zodat alle reactoren met elkaar verbonden kunnen worden in één circulerend systeem.
Het concept en het ontwerp van de bioreactors kwam tot stand onder leiding van Arup en het Duitse SSC Strategic Science Consult.
De bioreactieve algen gevel van het BIQ gebouw is in staat om licht vast te houden en te gebruiken voor de verwarming en koeling van het gebouw. De algen in de gevel doen immers dienst als bron van hernieuwbare energie.
Concreet worden de algen in de bioreactoren van voedingstoffen en koolstofdioxide voorzien, zodat ze onder de invloed van het zonlicht kunnen groeien. Dit proces van fotosynthese werkt bij algen uiterst efficiënt, omdat algen eencellige organismen zijn en in elke cel fotosynthese plaatsvindt. Onder de juiste omstandigheden kunnen algen daarom uitstekende groeien onder invloed van zonlicht. Eens de algen voldoende gegroeid zijn, worden ze geoogst om te vergisten tot biogas, waarna een speciale brandstofcel dat biogas omzet in warmte en stroom.
Deze algen gevel produceert bovendien niet alleen duurzame energie, maar heeft eveneens een goede thermische isolatie en werkt geluiddempend.
Hoe meer zonlicht de algen in de glaspanelen krijgen, hoe sneller ze zullen groeien. Daardoor werkt deze algen gevel ook als een soort van adaptieve zonnewering. Wanneer er veel zon is en de nood aan schaduw het hoogst is, zal de gevel het zonlicht beter kunnen weren.