Zelf energie opwekken met de PaveGen tegels

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
22 januari 2021

Met PaveGen tegels wekt het trottoir zelf energie op

Groene energie produceren zonder onze gewoontes te veranderen, dat was het uitgangspunt van Laurence Kamball-Cook. Het resultaat zijn de PaveGen tegels, waarbij je energie opwekt door erover te lopen. Het principe? Kinetische energie wordt opgevangen en omgevormd in elektriciteit. De trillingen zorgen voor een transformatie in de tegel, die de kinetische energie opvangt. Door deze in het trottoir te verwerken, wekt het trottoir energie op telkens iemand erover stapt.

energie

Energie opwekken uit het trottoir

De tegels van Kemball-Cook zijn dus ontworpen om energie op te wekken uit het trottoir. De werking ervan is gebaseerd op het principe van piëzo-elektriciteit, waarbij kinetische energie van een bewegend lichaam wordt opgevangen en omgezet. De tegels vangen de druk op die op het trottoir wordt uitgeoefend en zetten die druk om in elektriciteit. Elke stap levert op die manier tussen de 4 en de 7 watt aan elektriciteit op. Om een lamp een hele nacht te laten branden, heb je dus ongeveer 10 PaveGen tegels nodig.

Bijzonder efficiënte energieopwekkende tegels

De PaveGen tegels zijn groen in alle opzichten: ze wekken zelf elektriciteit op en worden vervaardigd uit gerecycleerd materiaal, zoals autobanden. De tegels gaan ongeveer 5 jaar mee, maar die korte levensduur wordt ruim gecompenseerd door het hoge rendement. Dat rendement is natuurlijk afhankelijk van waar de tegels geplaatst wordt. Hoe drukker, hoe hoger het rendement. Plaats de tegels op druk bezochte plaatsen zoals aan een supermarkt, in de gang van scholen en stations en andere openbare plaatsen voor een hoog rendement.

Nieuwe toepassingen van piëzo-elektriciteit

Piëzo-elektriciteit is een vakgebied dat reeds veel ontwerpers inspireerde tot innovatieve en groene oplossingen. Zo ontwierp het Israëlisch bedrijf Innowattech een piëzo-elektrische weg, waarbij elektriciteit wordt opwekt uit de trillingen en de druk van passerende auto’s.

In een metrostation in Tokio wordt de stroom, opgewekt uit het tapijt, gebruikt voor het printen van de tickets.

En nu zijn er de PaveGen tegels, weer een nieuwe en groene toepassing van de piëzo-elektriciteit. Toepassingen voor thuis lijken niet ver weg meer.

Dit artikel delen

Suggesties voor u