Zet de ingewikkelde reglementering een rem op de doorbraak van tiny houses ?

Geschreven door Logic-Immo.be
4 november 2021

Ook een zogenaamd tiny house biedt voor sommigen mogelijk een antwoord op de torenhoge woningprijzen. Alleen zijn die nog zo nieuw dat er nog veel onduidelijkheid bestaat rond de reglementering erover. Van zodra die onduidelijkheid wegvalt, zou het fenomeen ook in Vlaanderen wel eens stevig kunnen doorbreken, zeker omdat er ook almaar meer singles zijn. Ook de mogelijkheid voor grootouders om dergelijke huizen in de nabijheid te kunnen plaatsen van waar hun kinderen wonen, zou voor een doorbraak kunnen zorgen.  

Tiny House

Tiny houses zijn ontstaan in de Verenigde Staten als een oplossing voor het tekort aan betaalbare woningen op de markt. Via Scandinavië en Nederland, maar ook dankzij de Netflixserie “Tiny House Nation”, wint de alternatieve woonvorm ook bij ons aan populariteit. Deze compacte woonunits zijn meestal kleiner dan 50 vierkante meter, maar alles wat voor wonen nodig is, zit erin : keuken, badkamer en slaapkamer. In een tiny house is alles zo ingericht dat het zo weinig mogelijk plaats inneemt, men gaat ook altijd op zoek naar slimme opslagmanieren, zoals lades onder een zetel.  

Prijzen van tiny houses zijn beperkt maar lopen sterk uiteen en wie er één koopt heeft in ieder geval ook een terrein nodig om het daarop te plaatsen. En daarvoor moet huur worden betaald, want diverse juridische beperkingen zorgen ervoor dat het niet altijd simpel is om een plekje te vinden waar je je tiny house legaal kan zetten.  In Wallonië is er al een wetgevend kader voor microwoningen, maar in Vlaanderen zijn er nog geen algemene richtlijnen. Steden en gemeenten zijn vragende partij voor een duidelijk Vlaams kader omdat zij de vergunningen moeten toekennen.

Geert Degrande

Dit artikel delen

Suggesties voor u