Zo zit de vork aan de steel met de nieuwe renovatiepremie

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 maart 2021

De Vlaamse renovatiepremie wordt grondig hervormd

De Vlaamse renovatiepremie werd onlangs grondig hervormd. Daar waar je tot nu toe een premie kon krijgen voor bepaalde renovatiewerken, wordt die premie voortaan uitbetaald als een belastingvermindering. De premie bestaat al sinds 2007, al werd het aantal werken waarvoor je een premie kreeg in de loop der jaren wel beperkt. Nu is het systeem dus grondig hervormd.

primes rénovations

Wat verandert er aan de Vlaamse renovatiepremie?

Sinds 1 november 2014 kan je de premie zoals je die tot dan toe kende niet meer aanvragen. Vandaag krijg je dezelfde premie, alleen krijg je ze later en op een andere manier uitbetaald:

  • De premie wordt een belastingvermindering die je vanaf de zomer van 2015 kan aanvragen. Bij goedkeuring krijg je een attest dat je aan je belastingaangifte kan toevoegen.
  • Was je van plan om tussen 1 november 2014 en de zomer van 2015 een renovatiepremie aan te vragen? Er wordt een overgangsregeling uitgewerkt zodat je dit nog steeds aan dezelfde voorwaarden kan doen.
  • De voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een premie en de werken waarvoor je ze kan aanvragen blijven hetzelfde, alleen de manier van aanvragen en de manier van uitbetalen verandert.

Belastingvermindering gespreid over 3 jaar

Met de nieuwe regeling heb je dus niet rechtstreeks recht op een subsidie, maar krijg je in de plaats daarvan een belastingvermindering. Die belastingvermindering wordt bovendien gespreid over 3 jaar. Verlaat je je woning voor die termijn van 3 jaar, dan verlies je ook een of meerdere terugbetalingsschijven.

Wachten tot de zomer van 2015 om je aanvraag in te dienen

De nieuwe regeling voor de Vlaamse renovatiepremie gaat pas in vanaf medio 2015. Concreet wil dat zeggen dat het vandaag geen zin heeft om een aanvraag te doen: in plaats daarvan moet je nog even wachten. Doe je tĂł ch een aanvraag, dan wordt die teruggestuurd, samen met de nodige informatie rond de hervorming. Op de website van Wonen Vlaanderen kan je wel je e-mailadres opgeven, zodat je een seintje krijgt van zodra je je aanvraag kan doen. Verder vind je er ook alle nuttige informatie rondom de Vlaamse renovatiepremie en de voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u