Zonne-energie: voor- en nadelen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
14 januari 2021

Ontdek de voordelen en nadelen van zonne-energie

Energieprijzen gaan al jarenlang in stijgende lijn. Steeds meer mensen kunnen zelfs hun energiefactuur nog amper betalen, maar ook voor de rest van de bevolking zijn de energiekosten alsmaar zwaarder om dragen.

zonne pannelen op een dak

Velen zoeken daarom naar alternatieve manieren om energie aan te kopen. De hype van de laatste jaren is daarbij zonne-energie. Zonnepanelen plaatsen is haalbaar voor de kleine particulier, en bovendien betaalbaar. Maar wat zijn nog voordelen van zonne-energie? En wat zijn nadelen van zonne-energie?

Voordelen van zonne-energie

Het grootste voordeel van zonne-energie is natuurlijk de onafhankelijkheid die je verwerft ten opzichte van energieleveranciers. Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, ben je niet meer afhankelijk van prijsstijgingen van fossiele brandstoffen. Je investeert in de installatie van zonnepanelen, eventueel met behulp van een groene lening, en vanaf dan kan je genieten van je eigen elektriciteit, zonder hiervoor vervelende tariefverhogingen te moeten ondergaan.

Zonnepanelen plaatsen is natuurlijk een energiebesparende investering, en dat wordt door verschillende overheden in dit land beloond. Ondanks de beslissing van verschillende regeringen om subsidies voor zonnepanelen te verlagen of zelfs te schrappen, kunnen de bestaande subsidies je investering in zonnepanelen nog steeds heel wat draaglijker maken.

Velen denken dat zonnepanelen niet rendabel kunnen zijn in een land als BelgiĂ«, aangezien in ons land de zon niet zoveel schijnt. Maar zonnepanelen hebben niet zozeer zon nodig om te werken. Zonnepanelen zetten immers licht om in elektriciteit, en dat hoeft niet zozeer zonlicht te zijn. Wel is het zo dat de intensiteit van het licht een belangrijke rol speelt. Zonnepanelen zullen dus wel degelijk meer elektriciteit opwekken indien de zon schijnt, maar ze blijven evengoed elektriciteit opwekken indien het bewolkt is.

Nadelen van zonne-energie

Investeren in zonne-energie heeft daarentegen ook enkele nadelen. EĂ©n van de grootste nadelen van zonne-energie blijft nog steeds de prijs.  De kostprijs van een installatie in zonnepanelen is de laatste jaren dan wel fel gedaald, maar bedraagt toch nog steeds enkele duizenden euro’s, en kan je pas terugverdienen na ten vroegste een 7-tal jaar.

Zonnepanelen plaatsen is bovendien niet voor iedereen weggelegd. Niet alleen de hoge prijs sluit al een deel van de bevolking uit, zonnepanelen moeten bovendien ook best geplaatst worden in een bepaalde positie. Een groot deel van de dag schijnt de zon uit zuidelijke richting, en dus kan je best je zonnepanelen in zuidelijke richting plaatsen. Heb je echter een dak dat enkel naar het noorden gericht is, dan is het niet rendabel om zonnepanelen te plaatsen.

Een kleiner nadeel van zonne-energie is invloed die zonnepanelen kunnen uitoefenen op de uitstraling van je woning. Een dak bedekt met zonnepanelen wordt niet door iedereen als esthetisch geslaagd beschouwd. Er zijn tegenwoordig vele design panelen op de markt die mooier ogen, maar die bevinden zich vaak in een hogere prijsklasse.

Of zonnepanelen rendabel kunnen zijn, hangt dus vooral af van jouw persoonlijke situatie. Heb je een dak dat gunstig gelegen is, en heb je het nodige budget, dan kunnen zonnepanelen zeker een interessante investering zijn.

Dit artikel delen

Suggesties voor u