Zullen er in de toekomst mensen op Mars wonen?

Geschreven door Logic-Immo.be
4 februari 2021

Marskolonisatie geen utopie volgens Stephen Hawking

‘Is there life on Mars?’ zong David Bowie al in 1971. Volgens de bekende astrofysicus Stephen Hawking is zélf op de Rode Planeet gaan wonen onze enige optie als we de menselijke soort willen laten overleven. Hawking benadrukte dat op Mars wonen niet langer science fiction is.

wonen op mars

Eerst de maan, dan Mars en ten slotte het heelal

Het idee van Hawking is niet nieuw. Al decennialang fantaseren mensen erover om op Mars te wonen. In heel wat films – Total Recall, om er maar eentje te noemen – vestigen aardbewoners zich op andere planeten. Omdat overbevolking, milieurampen en/of de uitputting van natuurlijke bronnen onze eigen aardbol onleefbaar hebben gemaakt. Dat is exact ook de reden waarom Hawking van mening is dat we als mensheid de ruimte moeten intrekken. 

De befaamde wetenschapper deed zijn uitspraken vorige maand tijdens een speech op het Starmus Festival in Trondheim, Noorwegen. Volgens Hawking moeten de leidende naties van de Aarde samenwerken om tegen 2025 astronauten naar Mars te sturen. Maar eerst moet er, bij wijze van tussenstap, een maanstad komen. “Ik hoop dat concurrerende naties een eenheid zullen vormen voor dit gemeenschappelijk doel, om deze uitdaging voor ons allemaal aan te pakken”, zei Hawking tijdens zijn speech. Volgens de fysicus hebben we geen keuze. “We hebben geen ruimte meer, de enige plekken waar we nog naartoe kunnen, zijn andere werelden.”

Voorzichtig omspringen met de Aarde

Het European Space Agency (ESA), zei eerder al dat een kolonie op de maan binnen dit en twintig jaar haalbaar moet zijn. Om dat mogelijk te maken, wil het ruimteagentschap gebruikmaken van 3D-printtechnologieën en de natuurlijke bronnen op de maan zelf. Hawking dringt erop aan om te investeren in ruimtevaart en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Hij beseft dat we snel manieren moeten vinden om te overleven op Mars, een planeet die momenteel nog onleefbaar is voor mensen.

Dat betekent ook dat we de Aarde nog niet mogen opgeven, vindt Hawking. Zolang we nog niet in de ruimte kunnen uitzwermen, moeten we zo voorzichtig mogelijk omspringen met onze planeet en het klimaat. In dat opzicht heeft de Amerikaanse president Trump onlangs een rampzalige beslissing genomen, aldus nog de Cambridge-professor.

Dit artikel delen

Suggesties voor u


Artikelen over hetzelfde onderwerp