Ook vastgoedmakelaars beschikken over een oneerlijk voordeel

Geschreven door Logic-Immo.be
7 september 2021

“Het oneerlijk voordeel” is een term die de jongste tijd opgang maakt in marketingkringen. Recent kwamen ook in ons land twee boeken op de markt die de lof ervan bezingen. Marketingspecialiste Carole Lamarque schreef “Unfair Advantage” en Kurt Ostyn en Cis Scherpereel van het marketingbureau Mex United hielden het bij de eenvoudige Nederlandse titel “Het oneerlijk voordeel”.

buy house, real estate concept, different offers of property online, hands typing on computer as background

De drie marketingspecialisten zijn er rotsvast van overtuigd dat vrijwel elke onderneming over een ‘oneerlijk voordeel’ beschikt: een troef waar de concurrenten stikjaloers op zijn, en die ze vrijwel onmogelijk kunnen kopiëren. Een troef ook waar klanten waarde aan hechten, zodat er echte klantentrouw kan ontstaan.  

Volgens Carole Lamarque kunnen ook vastgoedmakelaars op zoek gaan naar hun oneerlijk voordeel, dat hen onderscheidt van de concurrentie. “Een oneerlijk voordeel is een beetje een slotgracht rond een kasteel. Voor een vastgoedmakelaar zou dat van alles kunnen zijn. Bijvoorbeeld dat hij of zij bereid is om potentiële klanten ook al om 7 uur ’s morgens de kans te bieden om een pand te bezoeken. Of dat hij een verhaal vertelt over elk pand dat aangeboden wordt. Geen verhaal over afmetingen, ligging en E-peil, maar wel over de geschiedenis van de plaats waar het staat. Of over wie er gewoond heeft.”   

“Ondernemers en bij uitbreiding dus ook vastgoedmakelaars voelen vaak misschien wel dat ze de dingen anders aanpakken dan anderen, maar staan onvoldoende stil bij de meerwaarde van hun benadering”, zegt Kurt Ostyn nog. “In ons boek staan we stil bij de vraag hoe ze het oneerlijk voordeel naar boven kunnen halen. Hebben ze het gewoon of moeten ze het zelf ontwikkelen? En rond welke elementen kunnen ze het opbouwen? En hoe moeten ze erover communiceren? Want een oneerlijk voordeel moet benoemd worden. Niet één keer, maar steeds opnieuw. Pas als de boodschap begint te vervelen, zal ze ook renderen.”

Het oneerlijk voordeel kan ook de persoonlijkheid van de makelaar zelf zijn, die bijvoorbeeld de regio waarin hij of zij actief is, als zijn duimpje kent en bij wijzen van spreken op de eerste rij zat toen de huizen er gebouwd werden. Het is wat het makelaarskantoor uniek, authentiek en relevant maakt. En dat kan vaak worden geclaimd met een woord of term die wat uit de band springt of eigenaardig klinkt. Een term zoals “oneerlijk voordeel” er ook zelf één is.

Meer info op Unfair advantage door Carole Lamarque – Managementboek.nl en www.oneerlijkvoordeel.be

Dit artikel delen

Suggesties voor u