Proptechs geven vernieuwing in de vastgoedsector extra impulsen !

Geschreven door Logic-Immo.be
7 september 2021

In de financiële sector hebben de zogenaamde Fintechs de jongste jaren een enorme opgang gemaakt. En momenteel is hetzelfde geval met de Agritechs in de landbouwsector. De tegenhangers daarvan voor de vastgoedsector worden aangeduid met de term Proptechs.

Lightbulb Close-upLightbulb Close-up

Het gaat om beloftevolle scale-ups die door technologie voor forse vernieuwingen zorgen in de vastgoedsector. Voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn het Brusselse Shayp, dat gespecialiseerd is in waterlekdetectie, het Nederlandse FinchBuildings dat een expert is in modulair bouwen met hout en de Finse 3D-specialist Gbuilder.

Wereldwijd zijn er intussen naar schatting een 7.000-tal Proptech bedrijven. Daarvan heeft bijna de helft Europese roots, maar durfkapitaal vinden blijkt voor hen een stuk moeilijker dan voor gelijkaardige Amerikaanse en Aziatische bedrijven. Wellicht omdat het langer geduurd heeft eer men in de bouw- en vastgoedwereld, die nochtans één van de belangrijkste onderdelen is van de wereldeconomie, op de digitale trein is gesprongen. 

Ondertussen is door het West-Vlaamse investeringsfonds Amavi wel het European Prop Tech Fund opgericht dat 30 miljoen euro ophaalde bij diverse spelers uit de vastgoedwereld en de ambitie heeft om het vliegwiel te zijn dat beloftevolle innovatieve bedrijven uit de vastgoed- en bouwsector laat uitgroeien tot volwassen Proptech bedrijven die échte verandering teweegbrengen in de sector, zowel qua duurzaamheid als op het vlak van efficiëntie.

Makelaars, vastgoedbeheerders en architecten met echt vernieuwende ideeën om via technologische innovaties de sector een nieuwe boost te geven kunnen alvast hun ideeën toetsen bij de oprichters van dit fonds.  

Dit artikel delen

Suggesties voor u