De commissie van 3% is niet in steen gehouwen

Ludovic Van Rampelbergh
Geschreven door Ludovic Van Rampelbergh
15 november 2022

Terwijl het gros van de vastgoedmakelaars voor de verstrekte diensten bij de verkoop van een woning een vaste commissie van 3% hanteert, zorgen de afkoelende markt en de scherpe concurrentie onder makelaars er vandaag de dag voor dat ook steeds meer in de richting van alternatieven voor die verloning wordt gekeken.  

Tarieven liggen niet wettelijk vast 

Hoewel er een algemene consensus lijkt te bestaan over het vaste commissieloon van 3% op de verkoopprijs dat vastgoedmakelaars voor het verstrekken van hun diensten meestal aanrekenen, is het zo dat vastgoedmakelaars nog altijd vrij zijn om hun tarieven te bepalen. Vandaar dat her en der makelaars opduiken die zich in de kijker proberen te spelen door commissielonen van 2% of zelfs 1% te afficheren. Er zijn ook nog andere tariefstructuren mogelijk om makelaarskantoren van de concurrentie te onderscheiden. 

Lagere vaste commissie…

Zo kunnen makelaars niet enkel werken met een vast percentage van het verkoopbedrag, maar ook met een variabel percentage. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om 3% tot een verkoopbedrag van 250.000 euro en 4% voor de som daarboven.  Het hanteren van een prijsvork kan een manier zijn om meer verkoopmandaten binnen te halen omdat het ergens aangeeft dat de makelaar er nogal vertrouwen op heeft dat hij voor de verkoper een hogere prijs zal weten te bedingen. Andere makelaars beginnen ook over te schakelen op een vast bedrag, ongeacht de verkoopprijs van de woning of het appartement. 

…of prijsvork of vast bedrag

Het is wellicht een goede zaak om de vrije concurrentie meer te laten spelen en ook creatief te kijken naar de vergoeding die u aan uw klanten aanrekent. De 3%-regel is niet in steen gehouwen en er zijn heel wat mogelijkheden om u via een andere tariefstructuur te onderscheiden en zo meer verkoopmandaten binnen te halen. Maar uiteraard mag een verlaging van het commissieloon geen reden zijn om niet aan de verwachtingen van de consument te beantwoorden. Die moet voor de bemiddelingsopdracht voor het verkopen van zijn woning of appartement altijd kunnen blijven rekenen op een kwalitatieve dienstverlening – bekendmaking, huisbezoeken, administratieve opvolging – die de afgesproken commissie rechtvaardigt.  Wie als vastgoedmakelaar die kwalitatieve dienstverlening niet meer biedt, schiet in zijn eigen voet.  

Dit artikel delen

Suggesties voor u