Vier wereldwijde trends waar u ook als vastgoedmakelaar rekening mee moet houden 

Remy Bersipont
Geschreven door Remy Bersipont
20 december 2022

Toekomstgerichtheid en slagvaardigheid zijn ook voor vastgoedmakelaars belangrijke succesfactoren. Er is alleen één probleem: vooruitkijken wordt steeds moeilijker. De wereld is turbulent en de uitdagingen zijn groot. Daarom zet Logic-Immo vier wereldwijde trends voor 2023 op een rijtje  waar u ook als vastgoedmakelaar rekening mee moet houden. 

Trend 1. Onvoorspelbaarheid  

Door globalisering en digitalisering is de wereld is uitgegroeid tot één groot netwerk. Alles en iedereen staat met elkaar in verbinding. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne laten die onderlinge afhankelijkheid goed zien en zetten de wereld op zijn kop.  Lokale rampen leiden tot wereldwijde problemen. Als u zich daar meer van bewust bent dan concurrenten, kan u dat als makelaar voordeel opleveren, want in plaats van bang te zijn van turbulentie en verandering, kunt u de onzekerheid ook aangrijpen om een duidelijke eigen koers te varen of om alvast toekomstscenario’s uit te werken en na te denken over hoe u zich daar zou aan aanpassen.   

Trend 2. Back to basics in dienstverlening  

Een tweede wereldwijde trend is dat door alle ontwikkelingen klantbeleving, service, kwaliteit en klanttevredenheid sterk onder druk staan. Energiebedrijven hebben geen idee wat de prijs van stroom en gas gaat doen de komende jaren. Fabrikanten, bouwbedrijven en installateurs weten niet óf en wanneer de benodigde grondstoffen en materialen in huis zullen zijn. En wat dat voor planning en prijs betekent. Dit effect wordt versterkt door grote arbeidsmarkttekorten in vrijwel alle sectoren. Het gevolg is dat de beloofde dienstverlening vaak onder druk staat. Als makelaar kunt u hier uw voordeel uit halen door “meer te leveren dan u belooft”, want dat gaan klanten steeds minder gewoon raken.    

Trend 3. Purpose is geen modewoord meer

Bedrijven die alleen oog hebben voor winstmaximalisatie en aandeelhouderswaarde hebben nu echt afgedaan. Activistische aandeelhouders, rechters en kritische burgers bemoeien zich steeds vaker met het bedrijfsbeleid. Als makelaar denkt u misschien dat dit ver van uw bed is, maar ook u kunt met uw kantoor inspelen op die trend door waarde te creëren, oog te hebben voor de lokale noden van een school of opvangtehuis voor personen met een beperking. Bedrijven van de toekomst laten “beter voor mij” en “beter voor de wereld” echt hand in hand gaan. 

Trend 4. Wendbaarheid is een must

De vierde trend is een gevolg van de eerste drie. De onvoorspelbaarheid, de behoefte aan optimale dienstverlening voor de klanten en de nood aan purpose betekenen dat elk bedrijf zich snel moet kunnen aanpassen. Dat geldt dus ook voor vastgoedmakelaars. Komt er een nieuwe wet met bijvoorbeeld andere registratierechten? Komt er nieuwe artificiële intelligentie? Bij elke verandering is het zonde om niet mee te surfen op de golven van die verandering. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u