De gemiddelde kostprijs voor een appartement op de private huurmarkt in Vlaanderen bedraagt vandaag 700 euro per maand. Dat blijkt uit cijfers van de Confederatie van Immobiliënberoepen van België (CIB).
In tegenstelling tot de markt van de koopwoningen, waarover je makkelijk cijfers kunt vinden in de Notarisbarometer en op de site van het federale statistiekbureau Statbel, is de huurmarkt niet erg transparant. Tot nog toe waren er over de volledige Vlaamse huurmarkt dan ook geen cijfers beschikbaar.
Om daar verandering in te brengen besloot de CIB 36.000 huurcontracten die vorig jaar via een vastgoedkantoor werden afgesloten, te analyseren. Uit die studie blijkt dus dat een huurappartement gemiddeld 700 euro per maand kost. Verder werd ook duidelijk dat de huurprijzen enorm variëren van gemeente tot gemeente. Zo is Antwerpen met een gemiddelde huurprijs van 872 euro de duurste van de Vlaamse centrumsteden. Op de tweede, derde en vierde plaats prijken respectievelijk Leuven (811 euro), Mechelen (772 euro) en Gent (762 euro). De andere Vlaamse centrumsteden zitten ver onder het gemiddelde van 700 euro per maand.
De Vlaamse gemeenten waar je het meest neertelt om een appartement te huren zijn Wezembeek-Oppem, Knokke-Heist en Kraainem, elk met gemiddelde huurprijzen van meer dan 1.000 euro per maand. Dat is weinig verrassend, aangezien vastgoed in deze gemeenten al jaren bijzonder duur is.
De gemeente met de laagste huurprijs voor appartementen is Menen. Daar betaal je per maand gemiddeld 525 euro, zowat de helft van in Knokke-Heist.
Wie goedkoop een appartement wil huren, is het beste af in West-Vlaanderen. Daar tel je gemiddeld 654 euro per maand neer. Met zijn 780 euro per maand is Vlaams-Brabant de duurste provincie, al is het verschil met Antwerpen (747 euro) relatief klein.
De belangrijkste huurmarkt voor appartementen vind je in Gent. Antwerpen, Oostende, Knokke-Heist en Brugge vervolledigen de top vijf. Opvallend: de Antwerpse huurmarkt wordt volledig gedomineerd door appartementen. In een groot deel van het centrum en ook in enkele deelgemeenten gaan ruim negentig procent van alle private huurcontracten over de verhuur van een appartement.
Goed nieuws trouwens voor wie de komende tijd de evolutie van de huurprijzen in de gaten wil houden: de Confederatie van Immobiliënberoepen is van plan om voortaan hun huurbarometer minstens elk jaar te publiceren.
Een appartement huren en een appartement kopen hebben beide hun voor- en nadelen. In sommige gevallen zijn mensen evenwel genoodzaakt om te huren, bijvoorbeeld als hun inkomen vrij onstabiel is en/of als ze van de banken geen lening voor de aankoop van een woning kunnen krijgen.
Maar huren kan ook gewoon interessant zijn voor wie graag in het stadscentrum wil wonen. In de regel zijn de vraagprijzen voor koopappartementen daar bijzonder hoog. Door te kiezen voor een huurappartement kun je je zo’n plekje in het centrum misschien toch veroorloven.
Ten slotte merken we ook dat het aantal private verhuurders van appartementen stijgt. Daar heeft het lage rendement op de spaarboekjes uiteraard veel mee te maken. Vastgoed is en blijft een interessante investering.