Asociale huurders laten puinhoop achter in huurwoning

Geschreven door Logic-Immo.be
9 februari 2021

Verhuurder: ‘Je voelt je machteloos’

Wanneer je je eigendom wilt verhuren, ga je vanzelfsprekend op zoek naar betrouwbare huurders. Maar wat doe je als je huurders niet blijken te zijn wie je dacht dat ze waren en van je huurwoning een ware puinhoop maken? Charlotte maakte het mee …

twee stoelen voor huurder die zijn associale

Wat gebeurde er precies?

Charlotte verhuurde haar eigendom in de Nederlandse gemeente Kruisland, ten noorden van Antwerpen, sinds november 2014 aan K. en K., een koppel 29-jarigen. Dat schrijft het Nederlandse dagblad BN DeStem. Alles leek in orde. “Wat ik als particulier verhuurder kon checken, heb ik gedaan”, vertelt Charlotte. “Ik vond niets dat op zaken duidde die niet door de beugel konden.”

Toch liep het mis. Het koppel betaalde de huurwaarborg en de huurprijs niet. Terwijl huisdieren niet waren toegelaten, liep er een varken rond in de tuin. Op een gegeven moment merkte Charlotte dat de inboedel op tweedehandssites werd aangeboden …

Huurwoning achtergelaten als puinhoop

De enige manier om de huurders uit het huis te zetten, was via een gerechtelijke procedure. De rechter oordeelde dat de huurders de achterstallige huur van duizenden euro’s moesten terugbetalen en dat zij de woning in goeie staat moesten achterlaten. Daar kwam echter niets van in huis. Het koppel verliet de woning zonder iets op te ruimen, of zonder te betalen. Het huis was gereduceerd tot een puinhoop: het toilet verstopt, de muren bevuild, de vaatwasser uit de keuken gehaald, … Charlotte had zo’n 30.000 euro kosten om de woning opnieuw verkoopbaar te maken en wacht nog altijd op het huurgeld.

Wat kun je als verhuurder doen tegen ongepaste huurders?

Heel wat verhuurders krijgen af te rekenen met onbetrouwbare huurders, ook in België, al is het verhaal van Charlotte uiteraard een extreem voorbeeld. In Vlaanderen krijgt de vrederechter wekelijks zo’n honderd aanvragen om huurders uit te zetten. Het huurcontract zomaar beëindigen kan namelijk niet. In de meeste gevallen van wanbetaling of schade moet de vrederechter tussenbeide komen. Lukt zelfs dat niet, dan moet je een deurwaarder inroepen om beslag te leggen op de goederen van de huurder.

Dit artikel delen

Suggesties voor u